Scholen

Welkom op de scholenpagina! Je vindt hier alle info over ons volledige scholenaanbod.

AUTEURSLEZINGEN

kinderen

Persoonlijke ontmoetingen met auteurs en illustratoren zijn een fantastische manier om aan leesbevordering te doen. De bibliotheek heeft ook nu weer een aantal van de allerbeste auteurs en illustratoren uitgekozen voor een lezing of workshop. Voor alle klassen van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar:

3de kleuterklas: PIETER GAUDESABOOS  donderdag 9 november 2023

1ste leerjaar: AN SWERTS  dinsdag 14 november 2023

2de leerjaar: KAMIEL DE BRUYNE  donderdag 16 november 2023

3de leerjaar: KIM CRABEELS  donderdag 23 november 2023

4de leerjaar: PETRA THOMAS  donderdag 30 november 2023

5de leerjaar: BARBARA ROTTIERS  dinsdag 28 november 2023

6de leerjaar: TINE BERGEN  dinsdag 21 november 2023

KLASUITLEEN EN BOEKENKOFFERS

Elke klas is welkom om regelmatig de bibliotheek te bezoeken voor het lenen van boeken tijdens de ruime openingsuren van de bib. Toch voorziet de bibliotheek ook boekenkoffers voor klassen uit Genendijk of Oostham die niet tot bij ons geraken.

Wij bezorgen jou één koffer die jij zo vaak mag komen wisselen als je zelf wil, alleen of met de kinderen van de klas.

BERENJACHT... EN DE BIB ONTDEKKEN

berenjacht

Laatste kleuterklas

Wij gaan op berenjacht is het bekende prentenboek van Helen Oxenbury en Michael Rosen. Het bibpersoneel neemt jouw klas mee op berenjacht; tijdens dit avontuur leren kinderen ook de bib kennen.

Wil je gedurende dit schooljaar met je oudste kleuters op berenjacht? Neem dan contact op met bib@ham.be om een geschikt moment af te spreken. Dan kriebelen wij de beer al een klein beetje wakker.

DE LEESJURY

de leesjury

Laatste kleuterklas

De Leesjury is een boekenclub voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Vanaf het eerste leerjaar kunnen kinderen op vrijdagavond deelnemen aan leesgroepen in de bib. Maar in de derde kleuterklas kan je de Leesjury in de klas organiseren.

Wij bezorgen je alle materiaal dat je vijf lesweken mag houden: de 8 boeken, inspiratiefiches, affiches, stemformulieren (aangepast aan kleuters), informatieve flyers voor ouders… Je leest de boeken voor in de klas en gaat ermee aan de slag. En uiteindelijk kiezen je kleuters het mooiste boek.

De Leesjury is een heel plezierige manier voor je kleuters en voor jou om de mooiste recente prentenboeken te leren kennen. En zo maak jij met je klas deel uit van de grote familie van de Leesjury, met meer dan 12.000 leden in Vlaanderen!

LUISTERPUNTBIBLIOTHEEK

Luisterpuntbibliotheek

Kinderen met leesmoeilijkheden kunnen toch genieten van boeken, dankzij de Luisterpuntbibliotheek: een digitale bibliotheek met een enorm aanbod, zodat kinderen naar hun lievelingsverhalen kunnen luisteren (terwijl ze misschien op eigen tempo meelezen).

In de bib vind je flyers met meer info. Wat we al kunnen verklappen: het is makkelijk en gratis!

THEMAPAKKETTEN EN KWARTIERMAKERS

Kleuterleidsters kunnen ook nu weer themapakketten aanvragen. Je geeft ons de thema’s door en wij stellen rond elk thema een boekenpakket samen.

 

Kwartiermakers is geen initiatief van de bib, maar we steunen het graag! We staan helemaal achter de filosofie van dit project. Doet je school aan Kwartiermakers? Kunnen we helpen met het lenen van boekenpakketten? Wil je dat we met boeken in de klas komen om kinderen te stimuleren? Inhoudelijke ondersteuning nodig? Wij luisteren graag naar jullie vraag!

LERARENKAART

Lerarenkaart

De bibliotheek verspreidt ook volgend jaar weer de lerarenkaarten voor alle leerkrachten die in Ham wonen. KLASSE laat je weten vanaf wanneer je ze kan ophalen.

ANDERSTALIGE (PRENTEN)BOEKEN

anderstalig

Sinds kort heeft de bibliotheek een mooie collectie kinderboeken in het Oekraïens, Turks, Arabisch, Spaans, Engels en Frans. Anderstalige nieuwkomers vinden zo verhalen in hun thuistaal. Die herkenbaarheid is belangrijk om zich thuis te voelen.

Maar deze collectie heeft nog een tweede doel: zo kunnen ook Vlaamse kinderen kennismaken met de leescultuur van hun nieuwe vriendjes. Zie je dat nieuwkomertje al stralen in de klas als het eens iets kan vertellen of voorlezen uit ‘zijn’ boek?

COLLECTIE TONEELLEZEN

Op vraag van enkele leerkrachten heeft de bib ook een collectie Toneellezen. We lenen die enkel uit aan leerkrachten van Hamse scholen. 

Elk verhaal krijg je in vier exemplaren. Interesse? Vraag ernaar in je bib.

LEESPLEZIER IN DE KLAS

Je wil het leesplezier in je klas een boost geven, maar weet niet goed hoe te beginnen? Je wil leesbevorderende activiteiten organiseren, maar je kent er te weinig?

Je wil meer inzicht in wetenschappelijk onderzoek over begrijpend lezen en leesplezier? … Maak eens een afspraak met onze educatief medewerker. Maar trek meteen genoeg tijd uit, want hij heeft je heel wat te vertellen!

DE BIB ALS KLAS

Droom je er niet van om evenveel boeken in uw klasbib te hebben als er in de bibliotheek in de rekken staan? Wat een schat aan informatie zouden uw kinderen niet ter beschikking hebben voor opzoekwerk, werkstukken, projecten, spreekbeurten… En toch kan het!

Gebruik gewoon de bib als klas! Maak een afspraak met de bibliotheek en je kan met je kinderen zo lang je maar wil gebruik maken van onze collectie, catalogi, internetcomputers… Zelfs een klaslokaal staat tot jullie beschikking. En als je graag hulp hebt van een bibliotheekmedewerker om jouw kinderen wegwijs te maken in de collectie, dan kan zelfs dat.

Samenwerking school & bibliotheek