Bibliotheekleden krijgen een stevige upgrade van hun digitale dienstverlening met de lancering van een nieuwe bibliotheekwebsite en uitleensysteem.

De bibliotheek van Ham en de meeste andere Limburgse bibliotheken hebben een nieuwe website. Hiermee trekken we volop de kaart van gebruiksgemak voor de leners. Info vinden over de bib, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen en verlengen, … dat kan nu allemaal op één centrale plek en volledig aangepast aan gebruik op de smartphone.

Naast een frisse nieuwe website, krijgen de meeste Limburgse bibliotheken ook een volledig nieuw softwaresysteem waarmee het uitlenen en innemen van boeken, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper worden.

Nieuwe bibliotheekwebsites

Via een nieuw centraal websiteplatform kunnen alle openbare bibliotheken sinds kort een hedendaagse eigen bibliotheekwebsite aanmaken en beheren. Dé digitale plek om alles over de bib te weten te komen, de catalogus te raadplegen, materialen te verlengen en te reserveren, ...

Voor bibliotheekgebruikers betekent dit een grote stap vooruit, ze vinden nu alles op één plek waar ze voorheen meerdere websites moesten bezoeken. De website is nu ook volledig aangepast aan gebruik op de smartphone. Boekenlijstjes maken en beheren verloopt door de integratie in één centraal systeem een stuk vlotter. Zoeksuggesties en filters werden gemoderniseerd en werken nu meer zoals gebruikers gewend zijn van webshops.

Op de planning

Cultuurconnect werkt momenteel ook aan een algoritme waarmee bibliotheekleden in de toekomst leestips op maat kunnen krijgen, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel. Dergelijke nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van nieuwe digitale bibliotheekdiensten voor de burger.