Livre
Néerlandais

Balotje en de baby

Balotje en de baby

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De moeder van Balotje krijgt een baby. Balotje wil weten hoe de baby in moeders buik is gekomen. Prentenboek met nai͏̈eve, gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Balotje en de baby
Auteur
Yvonne Jagtenberg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
9789025849955 (hardback) 90-258-4995-4

Commentaires

3+ ? Balotje, het ondernemend kleutertje, beleefde al avonturen met haar knuffelberen en met een paard in eerdere prentenboeken. Ditmaal draait alles rond de dikke buik van Balotjes mama. Wanneer Balotje te horen krijgt dat daarin een baby zit, wil ze nog maar één ding weten: hoe komt die baby in mama's buik? Mama, papa en zelfs oom Ben willen Balotje niet verder helpen: "Het is een geheim en dat moet geheim blijven." Balotje blijft de hele zwangerschap gefascineerd door 'het geheim' en bedenkt zelf allerlei oplossingen: Was de baby een soort kersenpit die mama doorslikte? Kroop de baby door mama's navel naar binnen? Of zit er een huisje in mama's buik, waaruit telkens baby's naar buiten komen? Uiteindelijk, wanneer de baby geboren en bij Balotje thuis is, vraagt Balotje het aan de baby zélf. En het antwoord... is een geheim. Een geheim van de baby en haar!

De toon van het verhaal is heel herkenbaar voor kleuters (en hun ouders) en het contrast tussen de wetende maar zwijgende…Lire la suite
Over Balotje verschenen eerder al twee prentenboeken: 'Balotje en de beren' (2004) en 'Balotje en het paard'* (2005), dat in 2006 een Vlag en Wimpel van de penseeljury ontving. In dit derde deel is de moeder van Balotje zwanger. Dat maakt het kleine meisje met haar onafscheidelijke rode mutsje nieuwsgierig: hoe is de baby in mama's buik gekomen? Met haar directe vragen brengt ze alle volwassenen in verlegenheid: het is een geheim, beweren zij! Balotje probeert zelf te bedenken hoe het gegaan moet zijn; vol trots deelt ze de volwassenen uiteindelijk mee dat ze het weet. Ze heeft het aan de baby gevraagd, maar.... houdt de oplossing lekker geheim! De bewust naïef getekende illustraties in gemengde techniek brengen op een aansprekende manier de emoties in beeld en bevatten details die iets aan de vertelling toevoegen. Een fijn boek, dat ouders/opvoeders de gelegenheid biedt zoveel te vertellen rond de conceptie als ze zelf nodig achten.

Balotje en de baby

Balotje en mama zitten onder de kersenboom. Mama heeft een dikke buik. Ze heeft teveel kersen gesnoept, denkt Balotje. Nee, dat komt door de baby, ik heb een baby in mijn buik, zegt mama. Dan stelt Balotje de pertinente vraag: Hoe komt die baby in jouw buik? Mama verslikt zich in een kersenpit en loopt naar binnen. Balotje vraagt het aan papa. Die lacht geheimzinnig en zegt: Dat is een geheim. Oom Ben zegt het ook niet te weten en als hij het al zou weten dan zou hij het niet vertellen want dat zou jammer zijn van het geheim. Ondertussen wordt mama's buik almaar dikker en Balotje blijft maar denken aan het geheim. Ze fantaseert erover hoe die baby in die buik zou kunnen gekomen zijn. Maar als op een koude winterochtend mama met papa naar het ziekenhuis gaat, weet Balotje nog altijd niet wat het geheim is. Ook van oma die komt oppassen krijgt ze geen antwoord. Als mama en papa met de kleine baby thuiskomen, vraagt Balotje stilletjes aan de baby: Hoe ben je in mama's buik gekomen? Het a…Lire la suite

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque