Livre
Néerlandais

Goed zo, Dotje!

Yves Got (auteur)

Goed zo, Dotje!

Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Dotje kan heel veel wat allerlei dieren ook kunnen, maar ze heeft geen zin om als een walvis in bad te gaan. Prentenboek met dikomlijnde tekeningen in kleur en voelelementen. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Goed zo, Dotje!
Auteur
Yves Got
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Doux comme Didou
Éditeur
Haarlem: Gottmer/Becht, 2007
[10] p. : ill.
ISBN
9789025743017

Commentaires

Dotje is een konijntje dat vanalles kan: ze kan springen als een eekhoorn, eten als een beer en rennen als een panter. In bad gaan, doet ze echter niet graag. Alle dieren waarmee Dotje vergeleken wordt, kan je ook voelen op de prenten, waarop je ronde figuren vindt die omrand zijn met oneffen zwarte lijnen. De stijl doet denken aan Muis uit de boeken van Lucy Cousins. Bovendien zijn de prenten ook versierd met voelelementen. Deze mooie materialen (lapjes van teddyberenstof, langharig fluweel en namaakleer) nodigen dan wel uit om te voelen, maar de link met de realiteit is niet altijd zo duidelijk. Zo voelt de zwaan als fluweel, en niet als vogelveren. De tekst bestaat louter uit vragen (bv. "Wie is er net zo sterk als een neushoorn?") en een verhaal is er niet. Hoewel het boek eigenlijk over Dotje gaat, trekken de interessante voellapjes de aandacht helemaal naar de dieren. Dit prentenboek is dan ook duidelijk opgehangen aan de voelelementen, en gaat helaas niet echt ergens over. Voor…Lire la suite
Konijntje Dotje kan rennen als een panter, springen als een eekhoorn en eten als een beer. Maar als vader wil weten wie er net zo goed zwemt als een walvis en nu in bad geet, geeft ze niet thuis. Eenvoudig prentenboekje waarbij niet zozeer de tekst en de tekeningen (eenvoudig opgezet met dikke omlijning in zwart, rood, roze of blauw) centraal staan, maar de huid van de genoemde dieren. Deze huid is van een dusdanige zachte stof gemaak dat de jonge doelgroep deze kan voelen. De staart van de eekhoorn is pluizig, de huid van de panter van stevig bont en de huid van de zwaan bestaat uit lange witte 'haren'. De uitvoering is voor de doelgroep absoluut aantrekkelijk te noemen, maar de kans is groot dat bij regelmatig aanraken deze 'velletjes' niet echt schoon zullen blijven. Oblong formaat prentenboek met weinig tekst in een dikke, schreefloze letter. Door de stukken stof die tussen de pagina's zijn geplakt, zien deze er nogal bobbelig uit. Op elke pagina geeft een lieveheersbeestje zijn e…Lire la suite

Goed zo, Dotje!

Dotje doet alles prima! Zoveel eten als een beer, zo hoog springen als een eekhoorn, zo snel rennen als een panter, … Maar zo goed zwemmen als een walvis? Nee, Dotje heeft géén zin om in bad te gaan! Dit boekje rond het bekende konijntje Dotje is een voelboekje. Je kan de zachte pluimstaart van de eekhoorn aaien, de vacht van de beer en de panter betasten en het dons van de zwaan. Het boekje is leuk opgebouwd, telkens met eenzelfde vraag- en antwoordspel, waarbij Dotje de vraag stelt en een lieveheersbeestje het antwoord geeft. Af en toe duiken er figuurtjes op die nog extra commentaar toevoegen. Het boekje heeft een grappige ontknoping, want Dotje wil niet in bad, en is plots niet meer de beste in alles. Het boekje biedt de peuter nieuwe woordenschat aan, waarbij de peuter meteen ook kan ervaren hoe de diertjes aanvoelen.


À propos de Yves Got

CC BY-SA 3.0 - Image by Dinkley

Yves Got (né le 31 octobre 1939 à Cahors) est un auteur-illustrateur français. Il a dessiné Le Baron noir et créé la série Didou.

Biographie

Il intègre la School of Visual Arts de New York.

En 1976 il crée dans L'Écho des savanes, avec René Pétillon au scénario, Le Baron noir, bande dessinée transposant dans un monde animalier cruel et caricatural les dissensions qui existent dans notre société. La série paraît quotidiennement dans le journal Le Matin de Paris de 1977 à 1980.

On le suit à la fois comme dessinateur de presse pour La Croix, le Monde, Libération, Le Canard enchaîné, VSD et comme auteur de bandes dessinées (Images en cage (Futuropolis), L'Arène Noire (Flammarion), Didou (Albin Michel), etc.).

Il collabore et publie …En lire plus sur Wikipedia