Livre
Néerlandais

Dotje in de grote stad

Yves Got (auteur)

Dotje in de grote stad

Dans la série:
Public cible:
0-2 ans et plus
Vierkant prentenboekje met eenvoudige dikomlijnde tekeningen in kleur van allerlei voorwerpen rondom de boerderij. Vanaf ca. 3 jaar.
Extra subject
Stadsleven, Eerste woordjes
Titre
Dotje in de grote stad
Auteur
Yves Got
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Didou : la ville
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2006
105 p. : ill.
ISBN
90-257-4073-1

Commentaires

Net zoals de andere boekjes over Dotje ligt het accent hier op de eerste taalverwerving van peuters vanaf twee jaar. Met een stevige, afwasbare cover en kleurrijke, stevige bladzijden zijn de boekjes bestand tegen peuterhandjes. In dit boekje staan allerlei soorten fruit, groenten, bloemen en dieren van de boerderij centraal. Ook weersverschijnselen, soorten tuingereedschap, de seizoenen en soorten vogels komen aan bod. Op de prenten zie je Dotje vaak in actie en daardoor worden peuters uitgelokt om ook werkwoorden te gebruiken zoals 'Dotje loopt weg van het onweer', 'Dotje leest een boekje in de hangmat' of 'Dotje kijkt naar de mieren'.

Sommige woorden en uitdrukkingen, zoals 'de gesnoeide struiken, de thermometer, de krekel, de kiezelstenen, de cipres, de pijnboom, de knop (van een blad),de chrysanten, het lelietje-van-dalen...' zijn nog wat moeilijk voor peuters en horen eerder thuis in een boekje voor vier- à vijfjarigen. [Anita Wuestenberg]
Klein formaat woordenboek rondom het aangeklede konijntje Dotje. Hij maakt een rondwandeling door de stad waarbij negentig nieuwe woorden (de achterflap vermeldt honderd woorden) worden geïllustreerd. Het bedoelde begrip staat boven of onder de tekening in schreefloos lettertype. De eenvoudige met dikke zwarte contouren omlijnde figuren zijn geschilderd met plakkaatverf op verschillende gekleurde achtergronden. Tien thema's komen aan bod o.a. 'verkeer in de stad' (stoplicht, motor), 'wonen in de stad' (flat, lift), 'uitgaan en winkelen' (terras, markt) en 'werk in uitvoering' (bouwvakker, wals). Een enkel woord is wat minder voor de handliggend voor de beoogde leeftijdsgroep (affiche, kiosk). Dikke, zachte afwasbare kaft die genoeg houvast biedt voor kleine kinderhandjes. Achterin een alfabetisch register en een thematisch overzicht. Leuk, aansprekend aanwijsboekje om de woordenschat van peuters vanaf ca. 2 te vergroten. Er zijn meer boekjes over dit konijntje verschenen.

Dotje in de grote stad

Een nieuw peuterboekje over Dotje, het konijn. Dotje ontdekt samen met mama en papa wat er allemaal te beleven valt in de grote stad. Er is een heleboel verkeer en een enorme drukte, veel gebouwen, allerlei vervoermiddelen en af en toe enkele dieren. Je kan er leuke dingen doen, zoals wandelen in het park, spelen in de speeltuin, iets drinken op een terras of wat eten in het restaurant. Of wil je misschien naar het zwembad, het museum, de bioscoop? De tekeningen zijn eenvoudig, kleurrijk en herkenbaar. Dikke zwarte lijnen bakenen de kleurvlakken af. Op elke prent staat de benaming van wat er is voorgesteld. Een aantal illustraties geven een overzichtsbeeld van het gebeuren met verschillende figuren erin, zoals de kleuterschool en het zwembad. Andere stellen een situatie voor met Dotje erbij of je krijgt een close-up van wat is voorgesteld, zoals bij de dieren en insecten. Met dit boekje kan je samen met peuter een heleboel dingen gaan benoemen; er zijn honderd nieuwe woordjes van Dotj…Lire la suite

À propos de Yves Got

CC BY-SA 3.0 - Image by Dinkley

Yves Got (né le 31 octobre 1939 à Cahors) est un auteur-illustrateur français. Il a dessiné Le Baron noir et créé la série Didou.

Biographie

Il intègre la School of Visual Arts de New York.

En 1976 il crée dans L'Écho des savanes, avec René Pétillon au scénario, Le Baron noir, bande dessinée transposant dans un monde animalier cruel et caricatural les dissensions qui existent dans notre société. La série paraît quotidiennement dans le journal Le Matin de Paris de 1977 à 1980.

On le suit à la fois comme dessinateur de presse pour La Croix, le Monde, Libération, Le Canard enchaîné, VSD et comme auteur de bandes dessinées (Images en cage (Futuropolis), L'Arène Noire (Flammarion), Didou (Albin Michel), etc.).

Il collabore et publie …En lire plus sur Wikipedia