Livre
Néerlandais

Verkeerde sokken

Youp Van 't Hek (auteur), Marije Tolman (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Sam vindt het verschrikkelijke saai daat iedereen altijd twee dezelfde sokken draagt. Dat kan ook anders. Prentenboek met grappige, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Verkeerde sokken
Auteur
Youp Van 't Hek
Dessinateur
Marije Tolman
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2014
[32] p. : ill.
ISBN
9789025864941 (hardback)

Commentaires

Voor de tweede keer maakten Marije Tolman en Youp van ’t Hek samen een prentenboek. Nadat ze in 2012 een verhaal over Sinterklaas en Zwarte Piet hebben uitbrachten, gaat het deze keer over sokken. Verkeerde sokken zijn sokken die geen paar vormen. Sam, een jongetje van een jaar of vijf, vindt het saai dat iedereen altijd twee dezelfde sokken draagt, en dat zelfs zonder dat er een goede reden voor bestaat. ‘Dat is nu eenmaal zo’, zegt mama. Het lijkt Sam veel leuker en vrolijker om ongelijke sokken te dragen, een rode en een groene bijvoorbeeld, of een blauwe en een gele, of een met spikkels en een met streepjes. Sams voorbeeld doet volgen. Op school wisselen alle kinderen sokken uit, zodat niemand nog een gelijk paar draagt. Dat is nog eens bijzonder, vinden de kinderen. Zo gaan ook alle familieleden op den duur verkeerde sokken dragen en zelfs de huisdieren ontsnappen niet aan deze mode. Sam heeft voor een ware trend gezorgd en uiteindelijk draagt het hele land verkeerde sokken. Verk…Lire la suite
Volgens Sam zijn gelijke sokken saai. Hij vraagt zijn moeder waarom iedereen dat doet en na haar onbevredigende antwoord (‘Dat is nou eenmaal zo’) besluit hij voortaan twee verschillende sokken aan te trekken. Op school vindt iedereen Sam bijzonder en al vlug dragen alle kinderen verkeerde sokken. Daarop volgen de papa’s en mama’s, de fietsenmaker en de groenteman, het publiek in het theater en het voetbalstadium, zelfs de koning doet mee. Vrijwel iedereen draagt verkeerde sokken. Maar dan wil Sam opnieuw iets ongewoons. Dit grappige verhaal maakt het bijzondere heel gewoon en toont dat we als individu graag eens uit de band springen en dat we geregeld iets nieuws of iets unieks willen. Dat gevoel is voor jong en oud herkenbaar. Er zit diepte en een groot ruimtegevoel in de geschilderde illustraties. Ze hebben een achtergrond van grove penseelstreken in een levendig kleurenpalet. Via kleine pentekeningen en collages focust de illustratrice op personages en nauwkeurig geselecteerde det…Lire la suite

Verkeerde sokken

Op de vraag van Sam waarom iedereen altijd twee dezelfde sokken draagt, antwoordt zijn moeder dat dit nu eenmaal zo is. Daar neemt de jongen geen genoegen mee en hij beslist om voortaan verkeerde sokken aan te trekken. Dat is veel leuker en vrolijker. Zijn vriendjes op school vinden dat allemaal bijzonder en volgen zijn voorbeeld. Ook de vaders en moeders, broertjes en zusjes willen verkeerde sokken dragen. In het voetbalstadion en in het theater worden er naar hartenlust sokken geruild. Zelfs de koning doet mee! Tot alle mensen twee verschillende sokken dragen. En ook de hele klas van Sam, behalve ... Sam zelf. Auteur/cabaretier Youp van ’t Hek brengt een grappig verhaal en koos voor een makkelijke zinstructuur. Dat maakt het ideaal om voor te lezen. Maar het zijn zeker ook de schitterende illustraties van Marije Tolman die voor een heerlijk, kleurrijk prentenboek zorgen.


VERKEERDE SOKKEN (5+) VAN YOUP VAN 'T HEK

Een hopeloze zoektocht naar een verdwenen sok: een in se onbenullig, maar o zo herkenbaar mysterie waarmee elk huisgezin weleens geconfronteerd wordt …Cabaretier Youp Van ’t Hek verwerkt deze kwestie in Verkeerde sokken, een humoristisch verhaal over het jongetje Sam. Wat begon met één verdwenen sok groeit uit tot een wereldwijde sokkenruilactie. De kleurrijke, fijne en gedetailleerde tekeningen van Marije Tolman maken er een heus zoekboek van. Doordat het verhaal zeer eenvoudig is en de tekst summier, nodigt Verkeerde Sokken uit tot vertellen of voorlezen. En ja hoor, als je ’s morgens weer eens hopeloos op zoek bent naar die ene sok, kun je niet anders dan terugdenken aan 'Verkeerde sokken'.