Titre
Weg naar huis
Auteur
Yaa Gyasi
Traducteur
Nicolette Hoekmeijer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Homegoing
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
398 p.
ISBN
9789023499954 (paperback)

Commentaires

Onthullend

Aan ambitie ontbreekt het Yaa Gyasi niet, getuige haar groots opgezette debuut Weg naar huis, aan talent evenmin. Dat laatste tonen vergelijkingen als deze: '(Het duister trilt tegen zijn huid) alsof hij een holle trommel was binnengestapt'.

Gyasi vertelt hoe het de nakomelingen van twee Ghanese zussen vergaat in de loop der eeuwen. Het is niet makkelijk om telkens na dertig bladzijden een nieuw personage te ontmoeten en het vorige achter te laten. Gyasi slaagt er niet in om elk hoofdstuk even indringend te maken. Toch is haar keuze gerechtvaardigd want in de vorm weerspiegelt zich de thematiek: het onrecht werkt door in volgende generaties.

Er spreekt een woede uit de woorden van de schrijfster, verontwaardiging om zoveel onrecht. Meestal weet Gyasi haar personages tot leven te kussen en het politiek-historische en het intieme in balans te brengen. In de recentste Amerikaanse hoofdstukken is dat evenwicht wat zoek en lijken de spelers op spreekbuizen van de schrijfster. De stijl is in die delen aan de vlakke kant. De hoofdstukken die zich in Ghana afspelen zitten dan weer vol vuur - letterlijk en figuurlijk.

Inhoudelijk is dit een rijke en onthullende roman d…Lire la suite

Historische roman, beginnend in het achttiende-eeuwse Ghana, waar twee halfzussen verschillende wegen gaan. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelse slavendrijver, Esi wordt als slavin verscheept naar Amerika. In ieder hoofdstuk wordt een nakomeling van hen beschreven, acht generaties en drie eeuwen lang, op twee continenten: Afrika (Ghana) en Amerika. Achtergronden zijn stammenstrijd en de oorlog in Ghana tegen de Britse kolonisatie en slavernij, het werk op de plantages, de Amerikaanse Burgeroorlog en de grote migratie naar het noorden (Harlem) en de altijd aanwezige rassenscheiding, soms uitlopend in een verslaving. Elke generatie blijkt gevormd door een vorige. Meeslepend vertelt de Ghanees-Amerikaanse schrijfster (1989) de diverse geschiedenissen, geïnspireerd na een bezoek in 2009 aan haar geboorteland. De achterstelling van zwarte mensen, ook nu nog, wordt aangrijpend neergezet. Een stamboom voorin verduidelijkt de plaats van de nakomelingen. Nu al geldt deze debuutroman als …Lire la suite

À propos de Yaa Gyasi

Yaa Gyasi, née en 1989, est une romancière américaine d’origine ghanéenne.

Son premier roman, Homegoing, est consacré à une lignée familiale, sur sept générations, restée au Ghana pour une branche et ayant été réduite en esclavage aux États-Unis pour une autre branche. Elle a été distinguée pour cette œuvre par la National Book Foundation en septembre 2016.

Biographie

Yaa Gyasi est née en 1989 à Mampong, une petite ville au nord de Cape Coast. Elle quitte le Ghana pour les États-Unis à 2 ans quand son père se lance dans un doctorat en langue française à l'université d'État de l'Ohio puis devient professeur de littérature. Sa mère est infirmière,. Sa famille déménage ensuite dans l'Illinois et le Tennessee avant de se fixer à Huntsville, dans l'Alabama. Au lycée, elle découvre les classiques de la lit…En lire plus sur Wikipedia