Livre
Néerlandais

Van licht en donker : tegenstellingen

Xavier Deneux (auteur)

Van licht en donker : tegenstellingen

Public cible:
0-2 ans et plus
Hardkartonnen boek op klein formaat, waarin per spread een tegenstelling aan bod komt: wit-zwart, hoog-laag, buiten-binnen etc. De illustraties bevatten voelelementen: op de rechterpagina is de illustratie uitgesneden, op de linkerpagina ligt de illustratie bovenop het papier.
Titre
Van licht en donker : tegenstellingen
Auteur
Xavier Deneux
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les contraires
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2013
[20] p. : ill.
ISBN
9789044818697 (hardback)

Commentaires

Het onderwerp van dit boek is ongetwijfeld een van ‘the big five’ bij de didactische prentenboeken. Auteurs snijden het thema graag aan en uitgevers leggen het graag op de verkoopplank, want elke generatie kleuters leert erover. En dus groeit de stapel uitgaven elk jaar, net als de stapel boeken over kleuren en vormen, cijfers en letters.
Xavier Deneux creëert een reeks. Na Van cirkel en vierkant (over vormen), Van rood naar geel (over kleuren) en Van één tot tien (over cijfers) is er nu Van licht en donker, over tegenstellingen.
De voorlopige vier van Deneux vallen op door hun strakke design, waarin soberheid troef is. De cover is de eenvoud zelf: in een bokaal (gesuggereerd door een blauwe cirkel op een witte achtergrond) zwemmen twee vissen in tegengestelde richting. Kopje geel, staartje rood. Kopje rood, staartje geel. Zo eenvoudig heeft Deneux het begrip 'tegenstellingen' neergezet. Zo eenvoudig zet hij ook de andere tegenstellingen neer. E…Lire la suite
In dit hardkartonnen peuterboek komen tien tegenstellingen aan bod. Het gaat veelal om courante, eenvoudige tegenstellingen, zoals hoog-laag of klein-groot, maar ook om opgesloten-vrij en buiten-binnen. De illustraties, met het bijbehorende woord, zijn geplaatst tegen een witte achtergrond die deels in reliëf is uitgevoerd. De figuren zijn sober en gestileerd, met warme kleuren en overwegend ronde vormen. Alles oogt stijlvol, maar ook speels door de uitbeelding van dieren in bepaalde situaties. De illustraties kunnen aanzetten tot benoemen en vertellen. Het reliëf in de bladzijden zorgt voor een apart effect: het hoogtereliëf van de linkerbladzijde past precies in het dieptereliëf van de rechterbladzijde, ook al is de vorm niet altijd identiek. Deze mooi verzorgde, vierkante uitgave heeft een extra stevig omslag met afgeronde hoeken. In dezelfde uitvoering verschenen tegelijkertijd nog drie delen over cijfers, vormen en kleuren*. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Van licht en donker

Hoeveel boekjes over cijfers, vormen, kleuren en tegenstellingen zijn er al niet verschenen voor kleuters en peuters? Dit boekje is er één uit een reeks van vier en het is prachtig. Het valt dadelijk op door zijn eenvoud, ingenieus concept, juist formaat in dik karton, ... Het is zo gemaakt dat het 'half verheven' voorwerp op de linkerpagina perfect past in de verdiepte afbeelding ertegenover. Zo past het vierkant (een toren) in de cirkel (een dartsbord), hoog (een laddertje) in laag (een mollengang) en een volle visbokaal in een lege woestijn. Zo val je van de ene verbazing in de andere. Hier is enorm over nagedacht en het boek is tot in de puntjes afgewerkt. Een aanrader!