Livre
Néerlandais
Verzameld werk van de Vlaamse schrijver (1882-1960).
Titre
Verzameld werk / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur
Willem Elsschot
Compilateur
Peter de Bruijn (taalkundige)
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005
851 p. : ill.
ISBN
90-253-1164-4

Commentaires

De kritische leesiditie van Willem Elsschots Volledig werk (Athenaeum -- Polak & Van Gennep, 2001-2005) willigde Elsschots eerder uitgesproken wens in, om zijn werk in "de spelling van de oorspronkelijke, dus de eerste, uitgave" uit te geven. Deze nieuwe uitgave van zijn Verzameld werk, is daarop gebaseerd, evenwel met de volgende aanpassingen.

Als basistekst is in de regel gekozen voor de eerste druk, behalve wanneer Elsschot later nog ingrijpende veranderingen doorvoerde. Maar de teksten zijn wel herspeld volgens de huidige regels, een aantal "typisch Elsschottiaanse" vormen daargelaten. De uitgebreide tekstverantwoording uit het Volledig werk (met beschrijving van alle overgeleverde manuscripten, tijdschriftpublicaties en boekedities, en de hele publicatiegeschiedenis) is er bij ingeschoten; enkel de vermelding van de basistekst blijft vermeld, zonder verdere toelichting. Verder zijn enkele 'Aantekeningen' opgenomen, per titel een korte algemene introduc…Lire la suite
Na de P.N. van Kampen-editie uit de jaren vijftig, de Querido-editie uit de jaren zeventig, is dit de uiteindelijke uitgave van het Verzameld Werk van Willem Elsschot. De mooie deeltjes bezorgd door het Huygens-instituut lagen eraan ten grondslag. Een prachtboek. Het werk van Elsschot behoeft geen aanbeveling; samen met Nescio behoort hij tot de absolute top van de Nederlandse literatuur. De stijlspanning -een zakelijke, ironische manier van schrijven die de tederheid/gevoeligheid toedekt- staat borg voor superieur leesgenoegen. Ook de vierde of vijfde keer. Het werk na 'Villa des Roses', 'Een ontgoocheling' en 'De verlossing' volgt de verrichtingen van Frans Laarmans, alter ego van Elsschot, in zijn strijd met de wereld en 'de' familie. Niet te verontachtzamen zijn de gedichten. Een monumentaal deel in de Gouden Reeks met mooie illustraties van Peter van Hugten. De doeltreffende aantekeningen zijn ontleend aan de Huygens-editie. Kleine druk.

À propos de Willem Elsschot

Willem Elsschot, de son vrai nom Alfons-Jozef de Ridder (Anvers, 7 mai 1882 – Anvers, 31 mai 1960), est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise. Il n'a produit que 750 pages de prose, ce qui n'en fait pas moins un auteur très influent.

Biographie

Alfons de Ridder est né à Anvers dans une famille de boulangers. Il fait ses études secondaires à l'Athénée royal (Koninklijk Atheneum). Il y suit les cours dispensés par Pol de Mont qui va attiser son goût pour la littérature. Il ne termine pas ses études et exerce différents boulots à Anvers aussi bien qu'à Bruxelles, Paris et Rotterdam.

À partir de 1912, il travaille pour La Revue continentale illustrée de son ami Jules V…En lire plus sur Wikipedia