Livre
Néerlandais

Lijmen ; Het been

Willem Elsschot (auteur)
Satirische roman over een handige oplichter, die zakenlieden lijmt om reclame te maken in een niet bestaand "Wereldtijdschrift", maar naderhand wroeging voelt.
Contient
Titre
Lijmen ; Het been
Auteur
Willem Elsschot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
211 p.

Commentaires

De kaft van deze 'Salamander klassiek'-uitgave van Elsschots belangrijke tweeluik Lijmen; Het been verwijst rechtstreeks naar de verfilming door Robbe de Hert. Het is interessant het boek te herlezen nadat men de film gezien heeft, omdat dat -- volgens mij -- het herkennen van de kwaliteiten van de film in de hand werkt. Het toont ook aan dat het weinig zin heeft boek en film te vergelijken, gezien het verschil in medium.

Lijmen zelf dateert al van voor 1924; Het been, dat er rechtstreeks op aansluit, is veertien jaar jonger. Beide boeken worden al sinds jaar en dag samen uitgegeven. Dat de combinatie een klassieker is, staat buiten kijf. Op een vrij cynische manier vertelt Elsschot hoe Boorman met zijn handlanger Laarmans probeert om argeloze zelfstandigen een (veel te) hoge oplage aan te smeren van een brochure, het Wereldtijdschrift, waarin een lovend artikel over hen opgenomen is. De firma Lauwereyssen gaat aan het zaakje ten onder, maar een lichamelijk…Lire la suite
Bundeling van Elsschots meesterwerk 'Lijmen' en het vervolg 'Het been'. Op onnavolgbare wijze beschrijft Elsschot hierin de lotgevallen van de gewezen kantoorklerk Frans Laarmans, eerst als redacteur en later als directeur van het "Algemeen Wereldtijdschrift". Deze roman behoort tot het beste uit de Nederlandse literatuur. Met de inleiding van Menno ter Braak bij de eerste druk van "Het been" en een recensie van Vestdijk. Heruitgave in een reeks goedkope maar zeer verzorgde gebonden uitgaven op pocketformaat van binnen- en buitenlandse literaire klassieken. Kleine druk, krappe marge. Op de omslag een tekening van hoofdfiguren uit de recente Nederlandse verfilming.

À propos de Willem Elsschot

Willem Elsschot, de son vrai nom Alfons-Jozef de Ridder (Anvers, 7 mai 1882 – Anvers, 31 mai 1960), est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise. Il n'a produit que 750 pages de prose, ce qui n'en fait pas moins un auteur très influent.

Biographie

Alfons de Ridder est né à Anvers dans une famille de boulangers. Il fait ses études secondaires à l'Athénée royal (Koninklijk Atheneum). Il y suit les cours dispensés par Pol de Mont qui va attiser son goût pour la littérature. Il ne termine pas ses études et exerce différents boulots à Anvers aussi bien qu'à Bruxelles, Paris et Rotterdam.

À partir de 1912, il travaille pour La Revue continentale illustrée de son ami Jules V…En lire plus sur Wikipedia