Livre
Néerlandais

De hoogstapelaar : roman

De hoogstapelaar : roman

Dans la série:
De 17-jarige Ewout Meyster doet zich voor als een alwetende leider, maar hij heeft weinig geleerd van zijn fouten in het verleden.
Titre
De hoogstapelaar : roman
Auteur
Wessel Te Gussinklo
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Koppernik, 2019
371 p.
ISBN
9789492313638 (paperback)

Commentaires

Vertederende pocher

Wie maakt hem wat? Hij gebaart, hij rookt, hij ís: de 17-jarige Ewout in De hoogstapelaar. Onweerstaanbaar, geestig en tijdloos schrijft Wessel te Gussinklo over hem.

Kijk hem zitten, Ewout Meyster, achterover leunend in zijn stoel voor het raam, voeten op de vensterbank, sigaret in de hand, rokend met brede gebaren. Zie de kalme zekerheid, de rust.

Niets is er nog over van dat nerveuze kind uit De verborgen tuin, het boek waarmee schrijver Wessel te Gussinklo (1941) in 1986 een reeks begon. Weg is de behaagzieke 14-jarige uit De opdracht, het bekroonde vervolg uit 1995. Hier zit de nieuwe Ewout, 17 jaar, van het internaat getrapt, met de voeten omhoog. Wie maakt hem wat?

Dat is althans de indruk die Ewout wil wekken: iemand te zijn. Iemand om rekening mee te houden, een superieure persoonlijkheid, die zich niets laat voorschrijven door anderen. De hel, dat zijn de anderen. Met hun blikken die bepalen wie je bent, die een onveranderlijk object van je maken, terwijl je jezélf moet scheppen.

Ja, Ewout heeft het werk van Sartre goed genoeg doorgebladerd om te begrijpen dat ook hij in een zinloze wereld geworpen is. En da…Lire la suite

De hoogstapelaar

Na De verboden tuin (1986) en De opdracht (1995) publiceerde Wessel te Gussinklo (78) dit jaar zijn derde roman over Ewout Meyster. Uiteindelijk moet het een vierluik van bildungsromans worden. In De hoogstapelaar is het hoofdpersonage intussen 17, en een blaaskaak - dat is de betekenis van het intrigerende woord in de titel. Het is ook een knipoog naar ­Thomas Manns roman over ­Felix Krull, die in de originele Duitse titel een Hochstapler wordt genoemd, wat in het Nederlands doorgaans als oplichter vertaald wordt. Blaaskaak en oplichter, Ewout heeft van beide iets.

Ewout is opgegroeid tot een onhebbelijke jongen, voor wie je gaandeweg toch enige sympathie opvat. Hij rookt en drinkt cola - cola was in de late jaren 50 nog nieuw! - en meet zich graag de persoonlijkheid van de leider aan. Hij voelt zich superieur, en gedraagt er zich naar, zeker als hij met 'mietjes' te doen krijgt, jongens die niet in zijn beeld passen - hij hanteert graag een homofoob discours. Ewout leidt op zijn brutale, stoere manier een groepje naïeve vrienden die hij eigenlijk minacht. Zij verlenen hem macht en status, maar zijn hele opzet blijkt ook een pose, een vorm van onzekerheid, want hij lijdt aan depressies - hij is eigenlijk 'een jongen met ongekende diepten'. Hij zweert bij Sartre en Camus, wier werk hij doorbladerde. Zijn gedrag geeft hij zelfbewust vorm en hij hecht veel belang aan hoe hij spreekt en zich kleedt.

Ewouts monoloog is tragisch en komisch tegelijk.

Deze trage roman, waarin nauwelijks iets gebeurt, is een bijzondere leeservaring,…Lire la suite

Existentieel dolen en denken

Wie maakt hem wat? Hij gebaart, hij rookt, hij ís: de 17-jarige Ewout in De hoogstapelaar. Onweerstaanbaar, geestig en tijdloos schrijft Wessel te Gussinklo over hem.

Kijk hem zitten, Ewout Meyster, achterover leunend in zijn stoel voor het raam, voeten op de vensterbank, sigaret in de hand, rokend met brede gebaren. Zie de kalme zekerheid, de rust. Niets is er nog over van dat nerveuze kind uit De verborgen tuin, het boek waarmee schrijver Wessel te Gussinklo (1941) in 1986 een reeks begon. Weg is de behaagzieke 14-jarige uit De opdracht, het bekroonde vervolg uit 1995. Hier zit de níeuwe Ewout, 17 jaar, van het internaat getrapt, met de voeten omhoog. Wie maakt hem wat? Hij rookt, hij ís.

Dat is althans de indruk die Ewout wil wekken: iemand te zijn. Iemand om rekening mee te houden, een man die bewonderd wordt en gevreesd, een superieure persoonlijkheid, die zich niets laat voorschrijven door anderen. De hel, dat zijn de anderen. Met hun blikken die bepalen wie je bent, die een onveranderlijk object van je maken, terwijl je jezélf moet scheppen.

Ja, Ewout heeft het werk van Sartre goed genoeg doorgebladerd o…Lire la suite

Na 24 jaar wachten is dit het laatste deel van de trilogie ('De verboden tuin' uit 1986 en 'De opdracht' uit 1995) over het leven van Ewout Meyster. Nu zeventien, doet hij zich meer dan ooit voor als een alleswetende volwassene, hoog verheven boven de anderen. Hij heeft nu een groep vrienden en ziet zichzelf als hun leider, gedreven door voorbeelden als Hitler en Churchill. Door kritiek en botte opmerkingen raakt hij zijn vrienden kwijt en weten zijn moeder en leraren geen raad met hem. Zich voor doen als iemand die hij niet is en nooit zal worden, kost hem veel energie en hij lijdt voortdurend aan depressies. Liefhebbers van de trilogie, kunnen hun hart ophalen aan deze roman. Anderen zullen het boek wellicht als langdradig ervaren. De stijl is hetzelfde: een zeer gedetailleerde, trage beschrijving van de innerlijke wereld van een overbewuste, verwaande jongeman. De bekrompenheid en introvertie staan lijnrecht tegenover de setting van vrije muziek: jazz, drank en individualiteit. Pub…Lire la suite

Labiel & hooggestemd

Wessel te Gussinklo schrijft vervolg op zijn puberteits-dystopie 'De opdracht'.

In 1995 kwam Wessel te Gussinklo met een roman die ik als een van de beste uit de naoorlogse Nederlandse literatuur beschouw: 'De opdracht', een jongensboek voor volwassenen. Hoofdpersoon is gymnasiast Ewout Meyster die in de jaren vijftig naar een zomerkamp op de Veluwe wordt gestuurd, waar hij zich uit alle macht probeert waar te maken en zijn leeftijdsgenoten te imponeren met overwicht, sociaal prestige, slimheid en macht, waarvan hij vermoedt dat je die nodig hebt om populair te worden. Maar het wordt een grandioze mislukking. In plaats van naar hem op te kijken kwellen de jongens en de kampleiding hem meer dan 500 pagina's lang.

Met 'De hoogstapelaar' schrijft Te Gussinklo nu het regelrechte vervolg op zijn puberteits-dystopie, Ewout is inmiddels zeventien jaar, het zomerkampfiasco ligt ruim achter hem maar hij is niet echt veranderd: nog altijd probeert hij met zijn woorden en ideeën zijn vrienden te imponeren.

Het is zeker niet het onderwerp, slimme, overb…Lire la suite