Eén dag uit het leven van de vrouw van een parlementslid waarin haar gedachtewereld, maar ook die van een aantal anderen uit haar omgeving getekend wordt.
Titre
Mevrouw Dalloway
Auteur
Virginia Woolf
Traducteur
Boukje Verheij
Postface
Joke J. Hermsen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mrs. Dalloway
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013
189 p.
ISBN
9789025370138 (hardback)

Commentaires

De auteur (1882-1941) geldt als een van de belangrijkste vernieuwers van de Engelse psychologische roman. De titelfiguur van deze roman uit 1925, Clarissa Dalloway, is een vrouw van middelbare leeftijd die op een zomerdag in 1923 bezig is met de voorbereidingen op het feestje dat ze die avond gaat geven. En in de loop van die dag kruipen we als het ware in haar geest en lezen we via de goed leesbare 'stream of consciousness'-techniek over haar ideeën, haar leven, haar kennissen, haar jeugd, haar liefdes en haar levensgevoel. Daarnaast ontmoeten we ook de mensen met wie zij omgaat (haar man, haar dochter, haar vrienden en kennissen) en lezen we eveneens hoe zíj tegen de wereld en tegen Clarissa aankijken, en bovendien maken we kennis met een ander belangrijk personage, de voormalige frontsoldaat Septimus Smith die lijdt aan een onbegrepen 'shell-shock' en wiens depressie als het ware een scheur in Clarissa's geluk maakt. Prachtige psychologische en zeer ontroerende roman, in een uitste…Lire la suite

À propos de Virginia Woolf

Virginia Woolf, née Adeline Virginia Alexandra Stephen le 25 janvier 1882 à Londres et morte le 28 mars 1941 à Rodmell (Royaume-Uni), est une femme de lettres britannique. Elle est l'une des principaux écrivains modernistes du XXe siècle.

Dans l'entre-deux-guerres, elle est une figure marquante de la société littéraire londonienne et un membre central du Bloomsbury Group, qui réunit des écrivains, artistes et philosophes anglais. Les romans Mrs Dalloway (1925), La Promenade au phare (1927), Orlando (1928) et Les Vagues (1931), ainsi que l'essai féministe Une chambre à soi (1929), demeurent parmi ses écrits les plus célèbres.

En 1941 à l'âge de 59 ans, e…En lire plus sur Wikipedia