Livre
Néerlandais
Een voormalige galeislaaf probeert eerlijk te leven, ondanks de barre omstandigheden voor de armen in Frankrijk in het begin van de 19e eeuw.
Titre
Les misérables
Auteur
Victor Hugo
Traducteur
Manuel Serdav
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2012
312 p.
ISBN
9789400502451 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Met Notre Dame de Paris (1831) is Les misérables (1962) een van de populairste romans van deze exhuberante en retorische reus uit de Franse romantiek. De held van het verhaal is Jean Valjean die, na 19 jaar dwangarbeid te hebben verricht voor het stelen van een brood, opnieuw een eerlijk bestaan tracht uit te bouwen. Zijn verleden blijft hem echter achtervolgen in de persoon van inspecteur Javert, die hem als een bloedhond op de hielen zit. Als een onschuldige in zijn plaats dreigt opgesloten te worden geeft hij zich aan, maar ontsnapt kort daarop. Aan het sterfbed van een vrouw heeft hij immers beloofd dat hij voor haar dochtertje, Cosette, zal zorgen.

Het boek is in de eerste plaats een sociale roman, met sterke, aansprekende karakters waarin Hugo heel zijn melodramatische register gebruikt om de miserabele leefomstandigheden van het proletariaat in het begin van de 19de eeuw aan te klagen. Het is tevens een historische roman die, in navolging van Walter Scott, …Lire la suite
'Les misérables' (De ellende-lijders) is het verhaal over Jean Valjean, een ex-galeislaaf, die onder een valse naam zijn leven betert. Het gaat hem goed, totdat een dienstklopper achter hem aan komt. Inmiddels heeft hij een geadopteerde dochter, van wie hij met verdriet afscheid neemt als ze trouwt. Kort daarop overlijdt hij. Dit verhaal is vooral interessant door de beschrijving van de rampzalige sociale en juridische toestanden tussen 1800 en 1840. De redelijke vertaling doet niet geheel recht aan het proza van de grote Victor Hugo. Wel is ze vlot leesbaar en een aardige kennismaking met Hugo. De musicalbewerking trok ook in Nederland veel publiek. Een andere, evenmin helemaal bevredigende vertaling, verscheen bij Veen met als titel of ondertitel 'De ellendigen'. Op het omslag van deze editie het affiche van de verfilming van de musicalversie met o.a. Hugh Jackman (2012). Kleine druk.

À propos de Victor Hugo

Victor Hugo () est un poète, dramaturge, écrivain, romancier et dessinateur romantique français, né le 26 février 1802 (7 ventôse an X) à Besançon et mort le 22 mai 1885 à Paris. Il est considéré comme l'un des plus importants écrivains de la langue française. Il est aussi une personnalité politique et un intellectuel engagé qui a eu un rôle idéologique majeur et occupe une place marquante dans l'histoire des lettres françaises au XIXe siècle.

Au théâtre, Victor Hugo s'est imposé comme un des chefs de file du romantisme français en présentant sa conception du drame romantique dans les préfaces qui introduisent Cromwell en 1827, puis Hernani en 1830…En lire plus sur Wikipedia