Livre
Néerlandais

De gewichtlozen : roman

Valeria Luiselli (auteur), Merijn Verhulst (traducteur)
Titre
De gewichtlozen : roman
Auteur
Valeria Luiselli 1983-
Traducteur
Merijn Verhulst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Los ingrávidos
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Karaat, 2014
189 p.
ISBN
9789079770083 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

'Draaimolentornado' naar de literaire top

De Mexicaanse Valeria Luiselli schrijft een roman over een schrijvende jonge vrouw die haar grip op de werkelijkheid verliest - en laat haar lezers hetzelfde overkomen.

Valeria Luiselli (1983) maakt nog niet lang deel uit van de letterenwereld, maar ze is nu al een diva. De jonge Mexicaanse, die in New York aan Columbia University doctoreert, debuteerde in 2010 met Papeles falsos, een verzameling mijmeringen over architectuur, identiteit, taal en literatuur. Wat de bundel opzienbarend maakte, naast de snedige observaties en de exquise stijl, was z'n vernieuwend genre, een hybride van essayistiek en fictie. Ook bij ons kon het boek dat in het Nederlands werd vertaald als Valse papieren, op een warm onthaal rekenen.

De opschudding die Luiselli's debuut veroorzaakte heeft de nieuwsgierigheid naar haar eerste roman, nu verschenen als De gewichtlozen, extra aangezwengeld. Wat valt te verwachten als zo'n opvallende, innoverende stem zich aan fictie waagt?

Een boek over spoken

De vrouw die het verhaal vertelt en onbenoemd blijft, omschrijft het boek aan haar zoontje als een boek 'over spoken'. Je kunt het ook zien als het relaas van ee…Lire la suite

De geruchten

De Mexicaanse Valeria Luiselli laat het magisch-realisme van de Latijns-Amerikaanse letteren vrolijk achter zich. Na de essaybundelValse papieren verschijnt nu ook haar wondere romandebuut,De gewichtlozen, in het Nederlands. Marijke Arijs

Als uitgeverij Karaat niet bestond, dan zou ze dringend uitgevonden moeten worden, want in haar prille bestaan heeft ze al menige zeldzame parel opgedoken. Na het werk van de Chileen Alejandro Zambra voor ons taalgebied te hebben ontsloten, brengt deze kleinschalige uitgeverij het romandebuut van de Mexicaanse Valeria Luiselli uit.De gewichtlozen is bevolkt met spoken, maar met magisch realisme heeft dat niets te maken. De nieuwbakken schrijfster boort heel andere inspiratiebronnen aan dan we van Latijns-Amerikaanse auteurs gewend zijn. Uit haar allereerste publicatie, de essaybundelValse papieren, bleek al dat Luiselli iets had met dode schrijvers en begraafplaatsen. Voor haar romandebuut vertrok ze van 'In a station of the metro', een gedicht van Ezra Pound. De Amerikaanse dichter meende op een dag in de metro het gezicht van een overleden vriend te ontwaren. Het voorval inspireerde hem tot meer dan driehonderd versregels, waarvan hij er uiteindelijk twee overhield:

'The ap…Lire la suite

Soms lijkt het alsof Valeria Luiselli (Mexico-Stad, 1983) een eeuw te laat geboren werd. Haar debuut Valse papieren (2010, Nederlandse vertaling 2012) ademde al een sfeer van decadentisme. In die inventieve essaybundel flaneert Luiselli met veel spleen langs ruïnes en kerkhoven, op zoek naar sporen van verloren tijden en geesten van vergeten schrijvers. Hetzelfde bewustzijn van de literaire traditie en dezelfde neiging naar de l’art pour l’art- komen tot uiting in haar debuutroman De gewichtlozen.
De gewichtlozen is opgebouwd uit korte fragmenten, waarin een schrijfster laveert tussen de herinneringen aan haar jonge jaren als bohémienne in New York en haar huidige leven als echtgenote en moeder van twee kleine kinderen. In haar eerste leven verwondert ze zich als een soort intellectuele Amélie Poulain over allerhande grootstedelijke toevalligheden en teleurstellingen. Ze werkt als redactrice voor een uitgeverij en haar baas is erop gebrand om de nieuw…Lire la suite
Roman met twee innig vervlochten verhaallijnen waarin het leven van een redactrice met man en kinderen in New York en dat van de schrijver Gilberto Owen naadloos op elkaar aansluiten. Het verhaal schetst de survival van artistieke types in een stad die nooit slaapt. De Mexicaanse schrijfster (1983) maakte een droomdebuut met 'Valse papieren' (2012*) dat alom bejubeld en in vele talen vertaald is. Haar hier besproken tweede roman is eveneens goed ontvangen. Ze woont en werkt in NY waar ze o.a. voor de New York Times schrijft. Origineel werk met fictie en realiteit in een onontwarbare knoop, naast een fascinerend verslag van de Werdegang van een schrijver. Met vermakelijke passages zoals het mislukte optreden van Owen en de Spaanse dichter Lorca in de metro. Doet qua schaamteloze confidenties en onconventionele situaties nog het meest denken aan de bad girl of fiction Marie Calloway. Zal iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe literatuur die uit internet formats voorkomt (Twitter/bl…Lire la suite

À propos de Valeria Luiselli

CC BY-SA 3.0 - Image by
Andrew Lih (User:Fuzheado)

Valeria Luiselli, née le 16 août 1983 à Mexico au Mexique, est une écrivaine. Elle vit aux États-Unis.

Biographie

Valeria Luiselli, fille d'un ambassadeur, est née à Mexico et a grandi en Corée du Sud, en Afrique du Sud, et en Inde, et habite aujourd’hui[Quand ?] New York.

Elle a étudié la philosophie à l'université nationale autonome du Mexique, puis la création littéraire à l'université Columbia où elle obtient un doctorat de littérature comparée. Elle enseigne la création littéraire à l'université Hofstra dans l'État de New York.

Œuvre