Bande dessinée
Néerlandais

De ezel van Frankenstein

Urbanus (scénariste), Willy Linthout (auteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus, 12-14 ans et plus

Urbanus komt met zijn familie in de Middeleeuwen terecht. Ze wordt er gevangengenomen en naar graaf Fillemonius gebracht. De mysterieuze helderziende Josephina redt hen van een wisse dood. Josephina blijkt echter een toverheks te zijn die onze helden gebruikt om haar ezel tot leven te wekken en zo graaf Fillemonius van de troon te stoten...

Extra subject
humor
Titre
De ezel van Frankenstein
Scénariste
Urbanus
Auteur
Willy Linthout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2011
[32] p. : ill.
ISBN
9789002203299 (paperback)

Commentaires

In De facelift van Urbanus (1999) konden we lezen dat Urbanus samen met wijlen Bolletje de klok van Vadertje Tijd steelt, die de oorzaak werd van allerlei originele tijdsparadoxen. Op het einde van dat album stapt Urbanus het huis uit om een video te gaan lenen en stapt zonder dat hij het merkt de tijd van Breughel binnen. En daar begint De ezel van Frankenstein: de familie Urbanus is enkele honderden jaren in de tijd teruggeflitst. Door hun domheid en hun moderne verworvenheden worden ze al vlug beschuldigd van hekserij. Een echte heks neemt hen op sleeptouw. Het verhaal is bevolkt door opmerkelijke figuren. Zo is er de graaf Fillemonius, een echte dierenvriend, die letterlijk geen vlieg kwaad zou doen, maar die Urbanus en zijn familie zonder scrupules tot de brandstapel veroordeelt.

De groteske Breugheliaanse figuren passen goed in deze Urbanusstrip. Maar ja, was Breughel ook geen striptekenaar avant-la-lettre? De schilder doet in het begin van de strip ook een …Lire la suite
Deel uit een al lang lopende serie kolderieke ballonstripverhalen rond de in ons land ook heel populaire Vlaamse komiek Urbanus. Ze vertonen alle absurditeiten waarmee hij bekend is geworden in zijn optredens en in zijn films. Meestal zit er weinig samenhang in het chaotische verhaal. De teksten zijn ook niet altijd even makkelijk. Het eenvoudige tekenwerk doet oubollig aan en laat soms wrede handelingen zien. De handgeschreven teksten zijn goed leesbaar. Typisch een strip waar je van houdt of waar je een hekel aan hebt. Een tussenweg is er niet.

À propos de Urbanus

CC-BY-SA-3.0 - Image by Andrewke

Urbain Servranckx, dont le nom d'artiste est Urbanus (provenant de Urbanus van Anus) est un chanteur comique, acteur et bédéiste belge, né à Schepdaal le 7 juin 1949.

Discographie

  • 1974 - Urbanus van Anus leevend - Parsifal
  • 1975 - Urbanus van anus in de weide/Urbanus van anus op de vijver - Philips
  • 1977 - Drie Sprookjes - Philips
  • 1978 - Volle maan - Philips
  • 1979 - Is er toevallig een Urbanus in de zaal? - Philips
  • 1982 - 10 jaar Urbanus Live - Philips
  • 1985 - Urbanus plezantst - Philips
  • 1985 - Urbanus in 't echt - Philips
  • 1995 - Iedereen beroemd - Philips

Filmographie

Urbanus produit et apparaît dans plusieurs films :

Suggestions