Livre
Néerlandais

Als de vleugelslag van een vlinder

Tristane Banon (auteur), Nini Wielink (traducteur)
Een jonge vrouw is op zoek naar haar vader die ze nooit gekend heeft.
Extra subject
Libelle
Titre
Als de vleugelslag van een vlinder
Auteur
Tristane Banon
Traducteur
Nini Wielink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Daddy frénésie
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Sirene, 2010
191 p.
ISBN
9789058315243 (paperback)

Commentaires

De Française Tristane Banon (°1979) heeft al enkele autobiografisch getinte romans op haar palmares, zoals Trapéziste (2006) en J'ai oublié de la tuer (2004), waarvoor ze de Prix du Premier Roman de Chamberry kreeg. Als de vleugelslag van een vlinder verhaalt de wanhopige zoektocht van een jonge vrouw naar haar vader die ze nooit gekend heeft. Protagoniste is de wankelmoedige twintigster Flore. Een overlijdensadvertentie met haar eigen achternaam in de krant zet haar aan het denken over haar familie. Wat betekenen bloedbanden, vraagt ze zich af. Waarom draagt ze de achternaam van de man die nooit een vader voor haar is geweest? En wat betekent vaderschap eigenlijk?
Zoals de titel al doet vermoeden, speelt het toeval een belangrijke rol in de zoektocht die de jonge vrouw onderneemt. Allereerst is er haar toevallige vondst van de overlijdensadvertentie in een krant die ze normaal nooit leest. Vervolgens laat ze een muntstuk beslissen of ze op zoek zal gaan naar …Lire la suite
Flore (27) heeft haar vader nooit gekend. Hij liet haar en haar moeder in de steek nog voor ze geboren was. Vroeger zocht zij naar hem, maar nu niet meer. Tot ze op een dag toevallig een overlijdensbericht in de krant ziet waar, volgens haar, zijn naam genoemd wordt: zijn tweede vrouw is overleden. Zoiets lichts als de vleugelslag van een vlinder, kan grote gevolgen hebben. Flore zoekt contact met de man en begint een briefwisseling met hem. Wanneer ze Stanislas opzoekt, ziet ze een foto van hem met zijn dochter Dione. Flore wordt jaloers omdat haar halfzus wel een jeugd met een vader heeft gehad en besluit het leven van Dione te ruïneren. Flore denkt op een bijna filosofische wijze na over de rol van het (niet) hebben van een vader. Het boek is in de ik-vorm geschreven. Het bestaat uit een proloog, deel 1 Herinneringen, deel 2 Wraak nemen, en een epiloog. Banon (1979) is journaliste, schrijft essays en romans en won diverse prijzen. Paperback, normale druk.

À propos de Tristane Banon

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Anne-Caroline Tristane Banon, dite Tristane Banon,, est une romancière, nouvelliste, journaliste et chroniqueuse française, née le 13 juin 1979 à Neuilly-sur-Seine.

Biographie

Vie personnelle et familiale

Anne-Caroline Tristane Banon naît à l'hôpital américain de Paris le 13 juin 1979. Elle est la fille de Gabriel Banon, homme d'affaires franco-marocain, et d'Anne Mansouret, femme politique française d’origines iranienne et belge. Son père, qui a trois autres enfants, quitte Anne Mansouret lorsque Tristane Banon n'a que 8 mois. Sa mère, qui est à l'époque femme d’affaires, laisse une nourrice s'occuper de sa fille. La nourrice est a…En lire plus sur Wikipedia