Livre
Néerlandais

De heldendaden van Papamoem

Tove Jansson (auteur), Maaike Lahaise (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Papamoem beschrijft zijn levensverhaal. Hij vertelt hoe hij het weeshuis ontvlucht, de wijde wereld intrekt en vriendschap sluit met Frederikson, Darteldier en Joksar. Samen beleven ze allerlei avonturen. Uiteindelijk belanden ze op een eiland, waar Papamoem een Moeminmeisje redt uit de zee - Mamamoem.
Titre
De heldendaden van Papamoem
Auteur
Tove Jansson
Traducteur
Maaike Lahaise
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Muminpappans memoarer
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2013
171 p. : ill.
ISBN
9789044818635 (hardback)

Commentaires

In dit deel van de serie over de Moeminfamilie blikt de vader terug op zijn verleden en schrijft hij zijn ’mijmoires’. Zo lezen we hoe hij onder meer darteldieren ontmoet, fantastprijzen wint, een spook verjaagt, met Dubbelderaar over zee vaart en een Moeminmeisje uit de woeste golven redt. Hoewel het oorspronkelijke boek al in 1950 is verschenen, zal dit verhaal over het Moemingezin ook hedendaagse kinderen zeker aanspreken. De fantasie en de gebeurtenissen komen goed tot hun recht in de volle en beeldende schrijfstijl, die ook voorlezen plezierig maakt. De uitgave is mooi verzorgd en heeft een duidelijk lettertype. De auteur was een Finse, maar ze schreef in het Zweeds. De eenvoudige zwart-witillustraties zijn ook van haar hand. In 1966 won ze de Hans Christan Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De heldendaden van Papamoem

In dit boek vertelt Papamoem zijn leven als moemin aan zijn zoon en diens vriendjes. Hij werd grootgebracht in een soort weeshuis, waar hij  duidelijk niet thuis hoorde. Hij besloot te ontsnappen en kwam de vaders van de vriendjes van zijn zoon tegen. Elk hadden ze hun eigen karakter en hun eigen eigenaardigheden. Toch sloten ze vriendschap en leerden ze leven met elkaars gebreken. Samen beleefden ze allerlei avonturen. Zo gingen ze varen met Dubbelderaar, kwamen ze terecht bij een alleenheerser die dacht grappig te zijn, stichtten ze een kolonie (hoewel ze niet wisten wat dit is) en tot slot kwam Papamoem Mamamoem tegen.
Het verhaal is erg fantasierijk en neemt ons mee naar een nieuwe wereld. Gelukkig brengen de tekeningen af en toe wat duidelijkheid. Want wezens als moemins, darteldieren en hemulen zijn ons natuurlijk onbekend. Bovendien zorgen deze potloodtekeningen ook voor wat meer tempo in het verhaal. Dat is nodig, want het verhaal is vrij langdradig en bevat veel moeilij…Lire la suite

À propos de Tove Jansson

Suggestions