Livre
Néerlandais

Misschien wisten zij alles : 313 verhalen over de eekhoorn en andere dieren

Toon Tellegen (auteur), Mance Post (dessinateur)

Misschien wisten zij alles : 313 verhalen over de eekhoorn en andere dieren

Public cible:
9-11 ans et plus
Fantasievolle absurdistische verhalen over abstracte begrippen als missen, eenzaamheid, verdriet en verlangen, met dieren in de hoofdrol.
Contenu
Er ging geen dag voorbij
Toen niemand iets te doen had
Langzaam, zo snel als zij konden
Het feest op de maan
Misschien waren zij nergens
Bijna iedereen kon omvallen
Brieven aan niemand anders
De verjaardag van alle anderen
Titre
Misschien wisten zij alles : 313 verhalen over de eekhoorn en andere dieren
Auteur
Toon Tellegen
Dessinateur
Mance Post
Titre uniforme
Misschien wisten zij alles : 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren
Langue
Néerlandais
Édition
Vermeerderde dr.
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2001
634 p. : ill.
ISBN
90-451-0001-0

Commentaires

Dit langere dierenverhaal van Toon Tellegen verscheen oorspronkelijk in 1996 en werd het jaar daarop nog eens herdrukt, maar is toch enigszins tussen de plooien van zijn andere dierenverhalen en kinderboeken gevallen. Het is een goede zaak dat het nu opnieuw uitgegeven wordt, in een bijzondere vormgeving en met de illustraties van Verena Ballhaus die zij maakte voor de Duitse vertaling. Zij tekent het hoofdpersonage de mor als een soort kat met een menselijk gezicht, terwijl Tellegen zich niet uitlaat over het uiterlijk of het wezen van dit onbestaande dier. Maar de mor heeft ook in het verhaal duidelijk iets van de mens: zijn grote verlangen naar iets lekkers, en zijn queeste naar de honing als de bron van alle lekkers, moeten we lezen als een parabel over 'het gemis' dat elke mens voelt in zijn bestaan.
In zijn zoektocht naar de honing ontmoet de mor allerlei dieren - bekende dieren uit Tellegens universum, zoals de dwangmatig klimmende olifant, de wijze eekhoorn en de gekwelde …Lire la suite
In deze verzamelbundel met 313 fantasieverhalen spelen dieren de hoofdrol. Soms wordt er wel, soms niet rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van deze dieren. Om de drie verhalen staat aan het begin een tekeningetje van Mance Post. De linosnedes van het in zwart afgebeelde dier stralen dezelfde eenvoud uit als het verhaal: kort en krachtig. Het taalgebruik is eenvoudig, soms poëtisch met veelzeggende dialogen. De auteur, veel begriffeld en winnaar van de Theo Thijssenprijs 1997, zet jong en oud aan het denken met zijn absurdistische verhalen over abstracte begrippen als missen, eenzaamheid, verdriet en verlangen. Kinderen vanaf ca. 10 jaar kunnen de verhalen technisch goed lezen maar de diepere, filosofische gedachte die de schrijver wil verwoorden zal aan de meesten wellicht voorbijgaan. Zonder dit begrip blijft er nog altijd een mooi geschreven verhaaltje over, waarvan de clou een beetje in de lucht blijft hangen, maar waarvan de opgeroepen beelden je zeker bijblijven.

Misschien wisten zij alles

De eekhoorn, de mier, de olifant, en alle andere dieren van het bos leiden een benijdenswaardig bestaan: ze hebben de tijd zich te verliezen in eindeloze overpeinzingen, ze springen naar hartenlust bij elkaar binnen, ze grijpen elke gelegenheid aan om te feesten. Wereldschokkende gebeurtenissen doen zich in het bos niet voor. De 313 verhalen kenmerken zich stuk voor stuk door een kabbelend verloop. Deze lijvige verhalenbundel is al aan z’n zeventiende druk, waarvan drie alleen al in het voorbije jaar. Toon Tellegens werk wordt dan ook al lang niet alleen meer door kinderen gelezen. Steeds meer volwassenen kunnen zich vinden in het gefilosofeer, de absurde humor, het vermogen een hele wereld op te roepen in drie woorden. Om elke avond eentje van voor te lezen aan je kinderen die al lang zelf kunnen lezen, en er dan lekker over door te filosoferen. Om op je eigen nachtkast te leggen en er met mondjesmaat van te genieten. Om in te duiken nadat je een aantal verhalen op scène gezien hebt,…Lire la suite