Livre
Néerlandais

Een mooie jonge vrouw

Tommy Wieringa (auteur)

Een mooie jonge vrouw

Genre:
Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme; waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis va
Titre
Een mooie jonge vrouw
Auteur
Tommy Wieringa
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2014
93 p.
Note
Publicatie ter gelegenheid van de Boekenweek 2014 in Nederland en Vlaanderen
ISBN
9789059652385 (hardback) 9789059652347 (hardback)

Commentaires

Een tovenaar aan het werk

'Doe het vooral niet met een groen blaadje als je gelukkig wilt zijn.' Dat zou het motto kunnen zijn van het Boekenweekgeschenk dat Tommy Wieringa schreef.

"Het enige wat ik op jullie voor heb", had hij eens tegen zijn studenten gezegd, "is dat ik weet hoe het is om jullie te zijn, terwijl jullie er geen flauw idee van hebben wat het is om mij te zijn." Dixit de veertigplusser Edward Landauer. Het is een zwaktebod. De grote strijd die Edward in de novelle voert, is die tegen de tijd. En je weet al bij voorbaat: winnen doet hij niet, want de aftakeling is genadeloos. Omdat "de mens net als de machine een hart heeft dat langzaam wegsmeult en uitdooft". De buik gaat hangen in vormeloze plooien en je kunt nauwelijks nog een kreun onderdrukken wanneer je door je knieën gaat. Op z'n 47ste is het slaapgezicht waarmee Edward wakker wordt dan ook min of meer permanent.

Moet gezegd, hij maakt het zichzelf wel lastig. Hij raakt verliefd op een jonge, mooie vrouw, eigenlijk te mooi voor hem. Met zijn uitstekende veroveringstechnieken weet hij haar te verleiden om met hem te trouwen, terwijl hij eigenlijk liever geen suppoost van het huweli…Lire la suite

In 2014 (van 8 tot en met 26 maart) beleeft de Boekenweek haar 79ste editie met het thema 'Onderweg ergens anders' waarbij het thema reizen centraal staat. Het Boekenweekgeschenk 2014 is geschreven door Tommy Wieringa, vooral bekend van 'Joe Speedboot' en meer recent 'Dit zijn de namen'. Een briljante microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme: waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen. In dit verhaal stelt de auteur de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.

À propos de Tommy Wieringa

Tommy Wieringa, né le 20 mai 1967 à Goor, chef-lieu de la commune Hof van Twente, est un auteur et journaliste néerlandais.

Biographie

Tommy Wieringa a passé une partie de sa jeunesse dans les Antilles néerlandaises. Il a étudié l'histoire à l'Université de Groningue et la journalistique à l'Université d'Utrecht.

Après trois romans lus seulement par un public restreint, il obtient en 2005 un large succès avec Joe Speedboot, couronné avec plusieurs prix. Le livre est traduit en français en 2008 sous le même titre.

En tant que journaliste, il a publié des articles et des chroniques pour des journaux et des rubriques, ainsi qu'un scénario pour la télé et plusieurs pièces pour radio.

Participant du groupe 'Donskoy', Wieringa écrit de la poésie qu'il performe en musique.

Bibliograp…En lire plus sur Wikipedia