Livre
Néerlandais

Waar vier wegen samenkomen

Tommi Kinnunen (auteur), Sophie Kuiper (traducteur)
Vier personen in Finland worstelen met hun dromen in een starre, zwijgzame omgeving.
Sujet
Geheimen, Finland
Titre
Waar vier wegen samenkomen
Auteur
Tommi Kinnunen
Traducteur
Sophie Kuiper
Langue
Néerlandais
Langue originale
Finnois
Titre original
Neljäntienristeys
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
317 p. : ill.
ISBN
9789044627985 (paperback)

Commentaires

Vroedvrouw van een nieuwe tijd

ROMAN. Het debuut van de Finse schrijver Tommi Kinnunen is in zijn eigen land een bestseller, en terecht. Heel mooi slaagt hij erin de 'kleine' Finse geschiedenis universele en diepmenselijke allures te geven.

1895. Maria is een jonge vroedvrouw in het noorden van Finland. Stuitliggingen, door ontbering verzwakte moeders en de primitieve omstandigheden bij geboortes zijn nog de meest overzichtelijke problemen waarmee ze wordt geconfronteerd. De grootste opgave is om de achterdocht en patriarchiale mores van haar omgeving de baas te worden. Koppig gaat ze haar eigen weg, zelfs als ze als ongetrouwde vrouw een kind krijgt. Ook symbolisch kan ze gezien worden als een soort verloskundige - de getuige van een ontluikend tijdperk van modernisering en individualisering.

In de roman Waar vier wegen samenkomen van Tommi Kinnunen (°1973) is haar stem een van de vier verhaallijnen binnen een mozaïek van elkaar complementerende hoofdstukjes die een hele eeuw overspannen. Maria, haar dochter Lahja, Lahja's echtgenoot Onni en Kaarina, de schoondochter van Lahja en Onni: drie generaties sterke vrouwen en één man, vier mensen voor wie de thematiek van zelfontplooiing in moeilijke omstandigheden c…Lire la suite

De levensgeschiedenissen van vier personen in Finland. Eerst maakt de lezer kennis met de kranige Maria, vroedvrouw, geëmancipeerd en eigenzinnig. Haar dochter Lahja daarentegen wil niets liever dan een man aan zich binden. In Onni lijkt ze een toegewijde echtgenoot te vinden, maar het geluk verdwijnt al snel als blijkt dat dochter Helena blind is geboren. Onni is ervan overtuigd dat hij gestraft wordt voor zijn zonden. Hij blijkt namelijk romantische ontmoetingen met een man te hebben, in een tijd waarin homoseksualiteit als een misdaad en ziekte wordt gezien. Terwijl Onni zijn schuldgevoelens weg timmert, verandert Lahja in een zure vrouw, die het leven vergalt van zoon Johannes en diens vrouw Kaarina. Deze tragische familieroman demonstreert als geen ander dat bloed dikker is dan water en laat bovendien een fijngevoelig portret zien van personen die worstelen met hun dromen in een starre, zwijgzame omgeving. Mooi geschreven, met oog voor detail en de diepere lagen van de menselijke…Lire la suite

À propos de Tommi Kinnunen

CC BY-SA 4.0 - Image by Aboa

Tommi Kinnunen, né en 1973 à Kuusamo, est un écrivain finlandais.

Biographie

Tommi Kinnunen enseigne la littérature et le finnois à l'école de Luostarivuori (fi).

Il amorce sa carrière en littérature par l'écriture de nouvelles qui formeront ultérieurement Là où se croisent quatre chemins (Neljäntienristeys), son premier roman publié en 2014 qui est nommé la même année pour le prix littéraire Helsingin Sanomat. Son deuxième roman, Lopotti (2016), bien que n'étant pas une suite du premier, en reprend certains personnages.

Œuvres

Romans