Livre
Néerlandais

Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle

Tom Lanoye (auteur)

Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle

Genre:
Titre
Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle
Auteur
Tom Lanoye
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
61 p.
Note
Vormde, in opdracht van Gone West, de basis van een voorstelling van Theater Malpertuis (Tielt)
ISBN
9789044629163 (hardback)

Commentaires

De hete aardappel van de schuld

In Tom Lanoyes novelle Gaz neemt de moeder van een zelfmoordterrorist het woord.

Gaz is een van de maar liefst drie toneelstukken van Tom Lanoye die dezer dagen in première gaan. De toneelmonoloog voor klasbak Viviane De Muynck wordt ook in boekvorm gepresenteerd als een novelle.

In Gaz is een moeder aan het woord. Ze heeft kromgelegen om haar zoon te eten te geven en een diploma te laten behalen. Maar haar zoon is gevallen voor de islam; hij heeft gevochten in het Midden-Oosten en pleegde bij zijn terugkeer een gruwelijke zelfmoordaanslag. Zijn moeder durft amper nog de straat op, beducht voor represailles.

Toch is haar tekst geen klaagzang. Lanoye noemt het een pleidooi. Een pleidooi voor geduld, om te beginnen: niet meteen met je oordeel klaarstaan. De moeder vertelt hoe haar zoon is herleid tot een resem clichés, en gerecupereerd door alle kanten van het debatspectrum, zijn hele leven en denkwereld samengevat in een krantenkop - in de woorden van Lanoye: 'verbale schimmels'.

Heeft de moeder dan een betere, een meer doordachte verklaring vo…Lire la suite

Lanoye schreef dit emotionele en analyserende pleidooi in opdracht van Gone West – Reflections on the Great War. Onderwerp is de eerste gasaanval in de geschiedenis van de mensheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een alleenstaande moeder herdenkt haar enige zoon, gruweldader, massamoordenaar uit clichématige ideologie, ‘een figurant op zoek naar een hoofdrol’. Een zoon die ieders zoon kan zijn. Zij beschrijft zijn wording tot lastig kind, gewone puber, ‘Samen met het eerste kolken van zijn hormonen. We werden uiteengedreven – ook zoals het hoort. Tegen de natuur is geen kruid gewassen.’ Daarbij houdt ze de maatschappij een spiegel voor: ‘Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd, en in het uniform van ons leger? Hij had een monument gekregen.’ Maar ook bevraagt ze zichzelf. Had zij - de moeder - deze zoon kunnen voorkomen? De novelle is ook basis van de voorstelling van Theater Malpertuis, die honderd jaar na de eerste gasaanval (17 april 1915) in première ging. Met verwijzinge…Lire la suite

À propos de Tom Lanoye

Tom Lanoye (son nom se prononce à la française : /lanwa/), né le 27 août 1958 à Saint-Nicolas, est un romancier, poète, chroniqueur, scénariste et dramaturge belge néerlandophone. C’est un des auteurs les plus lus et primés aux Pays-Bas et en Flandre.

Biographie

Lanoye est le plus jeune fils d’un boucher. Il fait ses études secondaires au Petit Séminaire Saint-Joseph à Saint-Nicolas, qui est alors un collège de garçons. Lanoye fait ensuite des études de philologie germanique et de sociologie à l’université de Gand. À cette époque, il est également membre actif de l’association d’étudiants TSG (Taalminnend Studentengenootschap ) ’t Zal Wel Gaan (Tout ira bien). Le mémoire de fin d’études de Tom Lanoye s’intitule De poëzie van Hans Warren (La poésie de Hans Warren). Il publie ses premiers écrits à compte d’aut…En lire plus sur Wikipedia