Livre
Néerlandais
Kroniek van de geallieerde bombardementen op Irak tijdens de Golfoorlog van 1991, mede gebaseerd op de herinneringen van Chuck Horner, de Amerikaanse bevelhebber van de luchtstrijdkrachten.
Titre
Woestijnstorm / Tom Clancy ; m.m.v. Chuck Horner
Auteur
Tom Clancy
Collaborateur
Chuck Horner
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Every man a tiger
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2000
606 p., [8] p. pl.
ISBN
90-229-8496-6

Commentaires

Woestijnstorm biedt geheel iets anders dan de boeken die we van Tom Clancy gewoon zijn, alhoewel het, gelet op zijn belangstelling voor de technologie in de oorlogsvoering (getuigen daarvan zijn technothrillers) ook niet volledig buiten de lijn valt. De Golfoorlog, generaal Chuck Horner heeft hem van uit zijn staffunctie meegemaakt, vanaf het prille begin met een beslissing in Washington om in actie te komen tot de terugkeer van de troepen uit het Golfgebied. Hij is dus een eerste klas getuige over het gebeuren, weliswaar vanuit zijn invalshoek nopens de luchtmacht en dus minder voor wat het aspect van de grondtroepen betreft. De generaal heeft trouwens aan het boek meegeschreven.

Twee grote delen vallen te onderscheiden in dit boek. Een eerste deel verhaalt de loopbaan van Chuck Horner en is (auto)biografisch van karakter. Het vertelt de recrutering, zijn gevechtservaring in Vietnam en de aanloop naar zijn hogere functie via een aantal staffuncties, die hem in het kielz…Lire la suite
Tom Clancy, wereldwijd bestseller-auteur van (techno-) thrillers, heeft zich op het vlak van de non-fictie begeven. In samenwerking met generaal Horner, Amerikaans opperbevelhebber van de luchtmacht tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, beschrijft Clancy de geallieerde luchtbombardementen op Irak en Koeweit, bekend onder de naam Desert Storm (Woestijnstorm). Het is een publicatie in de typische Clancy-stijl: een vuistdik boek, soms wijdlopig, maar altijd spannend geschreven, met veel oog voor details. Omdat de auteur uitgebreid met de luchtmachtgeneraal heeft gesproken en ook gebruik heeft kunnen maken van diens dagboekaantekeningen en andere herinneringen, biedt hij een fascinerende en spannende blik in de keuken van de moderne oorlogvoering: van de voorbereidingen in politieke en militaire kring tot de daadwerkelijke inzet van hoogtechnologische wapensystemen. Bevat 18 zwart-witte foto's en enkele kaarten.

À propos de Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Image by Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo Clancy Jr., dit Tom Clancy, né le 12 avril 1947 à Baltimore (Maryland), où il meurt le 1er octobre 2013, est un romancier américain. Ses romans d'espionnage, du genre techno-thriller ou thriller politique, sont technologiquement très documentés et tournent autour du milieu du renseignement américain, plus précisément la CIA — à l'exception de Tempête rouge — sur fond de guerre froide ou de terrorisme. Certains de ses romans connaissent des adaptations au cinéma, notamment À la poursuite d'Octobre rouge ou La Somme de toutes les peurs.

Il connaît un regain de popularité après les attentats du 11 septembre 2001, non seulement pour sa description préalable, très vraisemblab…En lire plus sur Wikipedia