In Denemarken tijdens de jaren zeventig besluit een echtpaar met anderen een commune te beginnen. Het contrast tussen ideaal en werkelijkheid levert grote spanningen op.
Titre
Kollektivet / director Thomas Vinterberg ; written by Thomas Vinterberg [e.a.]
Directeur
Thomas Vinterberg
Compositeur
Fons Merkies
Acteur
Trine Dyrholm Ulrich Thomsen
Langue
Danois
Éditeur
September Film, 2016
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2016
Durée
107 min.
Note
Deens gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836862762
mooov

Commentaires

Drama van Thomas Vinterberg (Jagten; Festen) met Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm (The legacy). In de jaren zeventig erft universitair docent Erik van zijn vader een groot huis. Hij vindt het veel te groot en wil het verkopen, maar zijn vrouw Anna stelt voor er een commune van te maken. Naast hun 14-jarige dochter vult het huis zich met een bont gezelschap. Wanneer Erik een affaire begint met een van zijn studentes, komt de zaak al snel op scherp te staan. Berend Jan Bockting (Volkskrant 21-4-'16) vindt dat Vinterberg 'platgetreden paden' bewandelt en zich soms verliest in 'belegen melodrama' en geeft 3 sterren. Laura van Zuylen (Filmkrant april '16) deelt 4 sterren toe: 'Vinterberg koestert het ideaal maar hij is niet nostalgisch. (...) Kollektivet schept een warm beeld van de jaren zeventig, maar maakt ook de extremen zichtbaar. Vinterbergs gouden greep is om het drama vanuit de vrouwen te vertellen.' Dyrholm won tijdens de Berlinale de Zilveren Beer voor Beste actrice.

À propos de Thomas Vinterberg

CC BY 3.0 - Image by Siebbi

Thomas Vinterberg, né le 19 mai 1969 à Copenhague, est un réalisateur, scénariste et producteur de cinéma danois.

Il est l'un des fondateurs du Dogme95.

Biographie

En 1993, Thomas Vinterberg obtient son diplôme à l’École nationale de cinéma du Danemark avec Last round (da) (Sidste omgang), qui gagne le Prix du jury et des producteurs au Festival du film de Munich, ainsi que le Premier Prix[Quoi ?] au Festival de cinéma de Tel Aviv[Lequel ?]. Cette année-là, Vinterberg réalise son premier téléfilm pour la chaine DR TV, et un court-métrage Le Garçon qui marchait à reculons En lire plus sur Wikipedia