Livre
Néerlandais

Donderhart : roman

Thomas Blondeau (auteur)

Donderhart : roman

Genre:
Titre
Donderhart : roman
Auteur
Thomas Blondeau
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
313 p.
ISBN
9789023454748 (paperback)

Commentaires

De tweede roman van Thomas Blondeau overtuigt niet. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Londen, waar de terroristische aanslagen van juli 2005 de achtergrond worden voor de relationele en existentiële besognes van journalist Max Gosset. Deze jongeman heeft in Londen een afspraak voor een interview met een schrijver, maar loopt net voor zijn vertrek nog zijn oude vlam Eva tegen het lijf, die nu de stem is van een succesvolle rockgroep. De ontmoeting zet Max' leven op losse schroeven en leidt tot het nodige overbodige navelgestaar.

De eerste hoofdstukjes hebben een gefragmenteerd karakter en proberen een filmisch gevoel te suggereren door een sterke focus op handeling en detail. Helaas overtuigen de gebeurtenissen niet, een euvel dat Blondeau ook in het verdere verloop van zijn verhaal niet kan afschudden. Alles is net iets te gestileerd, te trendy en te gelikt om de maat van het menselijke op te roepen. Nu en dan komt er wat leven in de gebeurtenissen, maar dat wordt st…Lire la suite
Op 7 juli 2005 ontploften er vier bommen in London, in metro en bus. In de roman Donderhart van de jonge auteur Thomas Blondeau (1978) is de Vlaamse journalist Max Gosset op dat moment toevallig net in Londen voor een interview met de schrijver Andrew Halbstam. Een dag eerder ontmoette hij oude liefde Eva Witkin die met haar band in London gaat optreden. De bomaanslagen zorgen ervoor dat het geplande korte verblijf van Max twee weken langer duurt en zijn leven bijna op zijn kop gezet wordt. Hij schrijft een artikel over de bomaanslagen, belandt in het ziekenhuis na acute paniekaanvallen en bezoekt met Eva een oude kennis in een afkickkliniek, waarna alles mis lijkt te gaan. Blondeau schetst een scherp beeld van de jonge ambitieuze, licht pathetische, journalist. Hij doet dat in een impressionistische stijl: 'de muziek schoot naar zijn oren als twee horzels'. Ook de sfeer in Londen na de bomaanslagen is goed getroffen, met oog voor detail (popconcert, British Library). De titel van de …Lire la suite

À propos de Thomas Blondeau

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Thomas Blondeau est un écrivain, poète et journaliste belge de langue néerlandaise né à Poperinge le 21 juin 1978 et mort dans la même ville le 20 octobre 2013 .

Biographie

Thomas Blondeau a étudié la littérature à la Katholieke Universiteit Leuven et à l'université de Leyde.

Il a écrit entre autres pour les revues Mare, Deng, De Revisor et Dif.

Il a donné de nombreux récitals poétiques et publié de courtes nouvelles. La parution en 2006 de son premier roman, eX, a reçu un bon accueil, notamment en Belgique. Début 2010, il a publié son deuxième roman, Donderhart.

Thomas Blondeau est mort subitement le 20 octob…En lire plus sur Wikipedia