Livre
Néerlandais
Titre
De boekendokter
Auteur
Thomas Blondeau Roderik Six
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
239 p.
ISBN
9789023486886 (paperback)

Commentaires

De nalatenschap van een boekendokter

InDe boekendokter bedt Roderik Six de beste literair-medische adviezen van Thomas Blondeau (1978-2013) in een doorlopend verhaal. Daardoor besef je pas goed dat het de boekendokter menens was. Maarten Dessing

U denkt aan zelfmoord, maar wil er vanaf gehouden worden. Hoe? Na enig googlen vindt u het advies dat Thomas Blondeau in augustus 2010 op Cobra.be gaf. Doe het niet, maar lees het gedicht 'The laughing heart' van Charles Bukowski. Het is 'een gedicht dat niets oplost maar een klein beetje [helpt] de neus net boven de drab te houden. Een paar millimeters kunnen genoeg zijn.' Het had hem zelf ook geholpen om de twintig regels tellende tekst uit het hoofd te leren.

De romancier Blondeau - een jaar geleden, amper 35 jaar oud, plotseling overleden aan een hartslagaderbreuk - bedacht de boekendokter een jaar of vijf geleden. Hij schreef, gekleed in een witte doktersjas, literaire medicijnen voor aan ieder die zich in zijn ouderwets dokterskabinet meldde op de Boekenbeurs of andere literaire festivals. Hij gaf op thomasblondaeu.cobra.be gerichte leesadviezen aan al die het volgens hem nodig had. Maar werd hij ook serieus genomen?

Waarschijnlijk niet. Er zijn maar heel weinig m…Lire la suite

In 2013 overleed op 35-jarige leeftijd de Vlaamse journalist, dichter en proza-auteur Thomas Blondeau, auteur van de romans 'eX', 'Donderhart' en 'Het West-Vlaams versierhandboek' . Op Gedichtendag 2014 verscheen postuum de dichtbundel: 'Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen'. Voor de Antwerpse Boekenbeurs en voor Cobra.be bedacht Blondeau een uniek concept: de Boekendokter. In een nagebouwd mini-dokterskabinet geeft een auteur in witte jas de bezoekers leesadvies, nadat hij hun aandoeningen en vragen heeft aangehoord. Literatuur als zalf, medicijn en levenselixir. Na Blondeau fungeerden ook Kristien Hemmerechts, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia De Coster, Elvis Peeters als boekendokter. Een 50-tal recepten/adviezen van Blondeau zijn nu samengebracht in zes thematische rubrieken, met een uitvoerig voorwoord van Roderik Six, literair journalist (Cutting Edge en Focus Knack), romancier en vriend van Blondeau over de onmogelijkheid om de dood in taal te vatten. Een bundel met pittig ve…Lire la suite

À propos de Thomas Blondeau

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Thomas Blondeau est un écrivain, poète et journaliste belge de langue néerlandaise né à Poperinge le 21 juin 1978 et mort dans la même ville le 20 octobre 2013 .

Biographie

Thomas Blondeau a étudié la littérature à la Katholieke Universiteit Leuven et à l'université de Leyde.

Il a écrit entre autres pour les revues Mare, Deng, De Revisor et Dif.

Il a donné de nombreux récitals poétiques et publié de courtes nouvelles. La parution en 2006 de son premier roman, eX, a reçu un bon accueil, notamment en Belgique. Début 2010, il a publié son deuxième roman, Donderhart.

Thomas Blondeau est mort subitement le 20 octob…En lire plus sur Wikipedia