Livre
Néerlandais

Oorlog in de klas

Theo Engelen (auteur)

Oorlog in de klas

Public cible:
9-11 ans et plus
De ouders van Lex zijn lid van de NSB. Als zijn joodse vriendinnetje Roos naar Kamp Vught moet, doet de vader van Lex niets om haar te helpen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Oorlog in de klas
Auteur
Theo Engelen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2010
124 p.
ISBN
9789025855406 (hardback)

Commentaires

Oorlog in de klas speelt zich af in Vught en gaat over de twaalfjarige vrienden Peter, Lex, Simon en Roos, wat er met hen en om hen heen gebeurt van augustus 1939 tot na de oorlog. Simon en Roos, broer en zus, hebben een joodse moeder. Lex' moeder verwacht alle heil van de nationaalsocialisten en Peters ouders zijn fel gekant tegen de NSB, de Nationaalsocialistische Beweging. Lex en Roos worden verliefd op elkaar, maar de oorlog maakt het hen moeilijk. Lex wordt door velen met de nek aangekeken vanwege zijn ouders met nazisympathie, en Roos wordt meer in haar vrijheid beperkt. Het wordt haar verboden samen met raszuivere kinderen op school te zitten en te reizen en ze moet verplicht een gele jodenster dragen. Ze wordt opgesloten in het intussen in het dorp opgerichte kamp en later weggevoerd naar het oosten. Lex blijft nog jaren tevergeefs hopen om haar ooit weer te zien.
Het verhaal, vooral vanuit het standpunt van Lex verteld, wordt afgewisseld met officiële documenten uit…Lire la suite
Voor 1940 is het leventje van Lex en zijn vrienden onbezorgd en plezierig. Als de oorlog uitbreekt, wordt Lex geconfronteerd met steeds meer maatregelen tegen de joden. Zijn liefste vriendin Roos wordt daarvan het slachtoffer. Zijn ouders zijn overtuigde NSB'ers. Gaandeweg ziet Lex' moeder in dat zij een verkeerd ideaal heeft nagestreefd, maar zijn vader volhardt in zijn ingenomen standpunt. Hij doet niets om de deportatie van Roos te verhinderen. Lex keert zich daarna helemaal van zijn vader af. Deel uit de serie 'Levende geschiedenis'* (behorend bij het project 'Vergeten oorlog'), waarin onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog aan de orde komen waaraan in jeugdboeken weinig aandacht is besteed. De schrijver laat overtuigend zien dat de scheidslijn tussen goed en kwaad niet altijd duidelijk is. De vijand heeft medemenselijke trekjes, terwijl degene van wie je onvoorwaardelijk dacht te houden, foute beslissingen neemt. Dit alles is verpakt in een boeiend verhaal. De lezer kan zich goed…Lire la suite

Oorlog in de klas

Vught, Noord-Brabant, 1939. De Joodse kinderen Simon en Roos de Vries zijn bevriend met Peter en Lex. Lex’ vader is lid van het NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging. Ook zijn moeder dweept aanvankelijk met de leider Anton Mussert. Elke morgen fietsen de vier kinderen samen naar de school in Den Bosch.
In 1941 moeten Joodse scholieren naar een speciaal lyceum. De concentratiekampen van Amersfoort en Westerbork (Drenthe) zijn overvol. In Vught wordt een nieuw kamp gebouwd. Daar komt de familie De Vries terecht. Alleen Simon kan onderduiken. Alex bezorgt via het verzet pakjes aan zijn vriendin Roos, die er opgesloten zit. Zij stuurt hem brieven en ook haar dagboek. In de zomer van 1943 worden de kinderen uit Vught weggevoerd naar een speciaal kinderkamp. Uiteindelijk belanden ze via Westerbork in Sobibor (Polen). Roos en haar vader overleven het niet. Lex’ vader wordt na de oorlog tot vijf jaar gevangenis veroordeeld. Elk jaar op 4 mei herdenken de overlevenden de oorlogsgebeu…Lire la suite