Livre
Néerlandais

Giel heeft een geheim ; Toen oma weg was

Ted Van Lieshout (auteur), Sylvia Weve (dessinateur)

Giel heeft een geheim ; Toen oma weg was

Public cible:
6-8 ans et plus
Twee verhalen over Giel. Giel heeft een geheim. Zijn ouders kunnen het niet raden. Als papa zegt dat oma weg is, snapt Giel niet dat ze dood is. AVI-E3. Vanaf ca. 7 jaar.
Contient
Niveau de lecture
AVI 3, AVI E3
Titre
Giel heeft een geheim ; Toen oma weg was
Auteur
Ted Van Lieshout
Dessinateur
Sylvia Weve
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2012
47 p. : ill.
ISBN
9789025751722 (hardback)

Commentaires

Twee verhalen voor beginnende lezers zijn gebundeld in deze heruitgave. In 'Giel heeft een geheim' (1990) raken de ouders van kleine Giel gefrustreerd als ze Giels geheim niet kunnen ontrafelen, zelfs niet als ze hem dreigen vast te binden en te bijten. In 'Toen oma weg was' (1993) begrijpt Giel (die in eerdere drukken Mark heette) niet dat oma overleden is, want dat is toch heel iets anders dan weggekwijnd. De intensiteit van de dood wordt poëtisch en uiterst invoelbaar beschreven. De verhalen zijn van nieuwe en aansprekende kleurenillustraties voorzien, die alleen al een herdruk rechtvaardigen. Hier geen standaardverhalen voor startende lezers, maar uitdagende leesoefenstof met minder vaak voorkomende thematieken in gelijksoortige uitgaven, AVI-E3. Van Lieshout heeft als begenadigd en eigenzinnig poëet/verhalenverteller en dito illustrator veel waardering, prijzen en beloningen voor zijn werk ontvangen: de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre, zeven Zilveren Griffels en de Wou…Lire la suite

Giel heeft een geheim

Giel zijn geheim zit in zijn hand. Zijn ouders barsten van nieuwsgierigheid en proberen werkelijk alles om Giel z’n geheim te ontfutselen: hem een hand laten geven, zijn kamer doorzoeken wanneer hij slaapt, tranen veinzen, roepen dat geheimen voor kinderen bij wet verboden zijn, … Pas wanneer ze er geld voor op tafel leggen, laat Giel zijn geheim zien.
In het tweede verhaal sterft Giels overgrootmoeder. Maar omdat zijn ouders zeggen dat ze is weggekwijnd, is Giel in de war. Is ze nu dood of weg? Hij gaat op eigen houtje naar het huis van oma Bos en kruipt in haar bed. Wanneer zijn ouders hem daar vinden, vertelt hij ’s nachts oma Bos gezien te hebben.
Twee goed geschreven verhalen voor wie helemaal kan lezen, maar de inhoud doet hier en daar toch wel wenkbrauwen fronsen: ouders die hun kind geld geven om een geheim te verklappen? En de overleden overgrootmoeder die op bezoek komt, brengt blijkbaar wel duidelijkheid voor het hoofdpersonage, maar voor de lezers lijkt me het …Lire la suite

Suggestions