Livre
Néerlandais

Papa, hoor je me?

Tamara Bos (auteur), Annemarie Van Haeringen (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Een jongetje van zeven vertelt over het ziekteproces en het sterven van zijn vader. Een troostboek voor kleine en grote mensen.
Titre
Papa, hoor je me?
Auteur
Tamara Bos
Dessinateur
Annemarie Van Haeringen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2011
43 p. : ill.
ISBN
9789025858278 (hardback)

Commentaires

Een ‘superlang stratego’, zo noemt Polle het gevecht van zijn vader tegen diens ziekte. Dat de vader het gevecht verliest, blijkt meteen uit de titel en het coverbeeld. Papa, hoor je me? toont een jongetje in blauw soldatenpak dat opkijkt naar een al even blauwe wolk. Het boek neemt het spel stratego als leidraad, en schetst in beeld en tekst het verloop van de ziekte en de dagen van het overlijden tot de crematie.
Het hele verhaal is als het ware een eenrichtingsgesprek van de zoon tot zijn overleden vader. Polle, zeven jaar en de jongste van het gezin, zit bij zijn opgebaarde vader en vertelt hem wat er gebeurt nu hij dood is, en hoe zijn ziekte verliep. Hoewel de ziekte nergens bij naam wordt genoemd, suggereren het ziekteverloop en de behandeling dat het om kanker gaat, met pillen die je ziek maken, ‘veel zieker dan je eerst was’. Tussen die beschrijving door haalt Polle herinneringen op aan leukere tijden, zoals een bezoek aan de kermis of een schaatspartijtje met het…Lire la suite
Polle praat tegen zijn vader. Hij vertelt dat mama huilt en dat zijn broer Dajo op zijn kamer zit zonder iets te doen. Hij vertelt ook hoe stil het is in huis, sinds zijn vader er wel en niet meer is. Hij ligt nog in het bed dat ze uit het ziekenhuis meebrachten, maar hij slaapt niet. Polles vader werd een tijdje geleden ziek. Het was een soort stratego, zegt Polle, waarbij slechte soldaatjes alles kapotmaakten. Met de hulp van dokters en medicijnen vocht zijn vader tegen de soldaatjes en even leek het er zelfs op dat ze wonnen. Maar een van de soldaatjes had zich verstopt en zo verloor zijn vader de strijd. Een prachtig en aangrijpend boek, waarbij het verhaal van ziekte, verval en dood voor kinderen in eenvoudige bewoordingen begrijpelijk wordt gemaakt. Tamara Bos heeft geen grote woorden nodig om diepe emoties uit te drukken, en doet dat zonder weerga. De schitterende, sobere illustraties in rood en blauw van Annemarie van Haeringen maken het boek helemaal af. Het resultaat is een …Lire la suite

Papa, hoor je me?

Mam, kan oma in de hemel ons zien?  Pap, kan opa in de hemel mij horen?
Typische vragen die kinderen kunnen stellen na een overlijden. Polles vader is overleden aan de gevolgen van kanker. Polle ziet kanker als een ziekte waarbij gemene soldaatjes in je lichaam alles stuk maken. Gelukkig geeft de dokter Polles vader een medicijn. In dat medicijn zitten een boel goede maar vooral sterke soldaatjes die de gemene soldaatjes verjagen. Maar één gemeen soldaatje verstopte zich en kwam tevoorschijn toen iedereen weg was. En toen begon het hele gevecht opnieuw. Het lijkt wel superlang stratego. Maar dit spel is niet leuk om te spelen. Het duurt te lang en niemand houdt van verliezen.
Dit ontroerende verhaal leunt zo dicht aan bij de realiteit dat de lezer er vanzelf stil van wordt.  De tekst is zo aangrijpend dat een traan wegpinken niet abnormaal is.
'Papa, hoor je me' werd geschreven vanuit het standpunt van een kind. Er komen geen heftige emoties voor want daar is het hoo…Lire la suite

À propos de Tamara Bos

Tamara Bos, née le 13 août 1967 à Ede, est une écrivaine, femme de lettres et scénariste néerlandaise.

Biographie

Elle est la fille de l'écrivain et scénariste néerlandais Burny Bos.

Filmographie

  • 1996 : Mijn Franse tante Gazeuse de Ben Sombogaart et Joram Lürsen
  • 1999 : Cowboy from Iran de Ilse Somers
  • 2001 : Miaou ! de Vincent Bal
  • 2004 : Pluck and his tow truck de Ben Sombogaart
  • 2005 : Le Cheval de Saint Nicolas de Mischa Kamp
  • 2007 : Mais où est le cheval de Saint-Nicolas? de Mischa Kamp
  • 2011 : Alfie le petit loup-garou de Joram Lürsen
  • 2012 : Fidgety Bram de Anna van der Heide
  • 2014 : Kankerlijers de Lodewijk Crijns
  • 2014 : Wiplala, le lutin …En lire plus sur Wikipedia