Bestaat de Yeti echt? Al haar hele leven wil een vrouw (ik-figuur) dat weten. Ze reist naar de bergen en beklimt de hoogste top. Ze ziet Yeti nergens, maar toch voelt ze dat hij vlakbij is. Groot prentenboek met sfeervolle, kunstzinnige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Yeti
Titre
Yeti
Auteur
Taï-Marc Le Thanh
Dessinateur
Rébecca Dautremer
Traducteur
Veerle Moureau
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Yéti
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2016
[36] p. : ill.
ISBN
9789059088023 (hardback)

Commentaires

Nergens in de tekst wordt zijn naam genoemd, maar in de gedachten van de vrouw (ik-persoon) is hij altijd aanwezig: Yeti. Zij denkt dag en nacht aan hem, leest over hem en mijmert: Bestaat hij echt? Hoe ziet hij eruit? Geef ik hem een hand? Of een kus? In haar droom trekt zij de bergen in, helemaal naar de top, waar hij woont. Zal zij hem eindelijk zien? Terwijl het verhaal dromerig voortkabbelt en opzettelijk vaag blijft, vertellen de afbeeldingen hun eigen verhaal, waarin Yeti duidelijk zichtbaar is en altijd in de buurt van de vrouw: levensgroot aanwezig of vanaf een afstand toekijkend, via een aantal voetsporen of alleen met zijn schaduw. Dit samenspel tussen tekst en beeld maakt het prentenboek bijzonder. De karakteristieke illustraties in warme kleuren over één of twee pagina’s ademen een geheel eigen en unieke sfeer: enerzijds dramatisch, bijna surrealistisch en anderzijds verstild, statisch en ingehouden, met maskerachtige gezichten en een melancholieke ondertoon. Mysterieus e…Lire la suite

Yeti

Het verhaal vertelt over een jongedame die al heel haar leven aan de Yeti denkt. Ze gaat naar hem op zoek. Haar zoektocht leidt haar weg van de stad, en voert haar op een verre reis de bergen in. Zal ze hem ooit vinden?

“Al zolang ik me kan herinneren vraag ik me af of hij echt bestaat.” Met deze zin start een bijzonder wondere zoektocht naar de Yeti. Of dat is toch wat de titel van het boek doet vermoeden. Nergens in het verhaal wordt de mythische figuur genoemd. Maar hij is overal aanwezig. Doorheen de prenten volg je de jonge mijmerende vrouw die vanaf het begin vergezeld wordt door een figuur die de hele tijd bij haar is, over haar waakt en haar beschermt.

Slechts enkele lijnen tekst in een kleine letter op een wit blad vertellen het verhaal. De tekst is niet echt goed geschreven, eenvoudig, wat haperend, net iets te suggestief. Ernaast staat een paginavullende illustratie. Wanneer je het blad omslaat vult, een illustratie een dubbele pagina zonder tekst. …Lire la suite

À propos de Taï-Marc Le Thanh

CC BY-SA 2.0 - Image by ActuaLitté

Taï-Marc Le Thanh est un écrivain français de littérature jeunesse né le 5 juillet 1967 à Antony (Hauts-de-Seine).

Biographie

Diplômé de l'École municipale supérieure des arts et techniques (EMSAT), il est également graphiste free-lance.

Marié à l'illustratrice Rébecca Dautremer, il collabore régulièrement avec elle : en 2003 elle illustre Babayaga, qu'il a écrit, et en 2005, l'album Cyrano, texte qu'il a adapté de Cyrano de Bergerac d'Edmond Rostand.

Publications

  • À fond la caisse, Editions du Seuil, 2009.
  • Elvis, Gautier-Languereau, 2008.
  • La Ballade de Pat Garret et Billy the Kid, 2008.
  • Babayaga, illustrations de Rébecca Dautremer, Gautier-Languereau, 2003
  • Le Jour des gonflés ou Un …En lire plus sur Wikipedia