Livre
Néerlandais

Een stad, het meisje en de duivel : roman

Drie vrouwen uit drie generaties zijn door een portret en een vloek met elkaar verbonden in een volkswijk in Lübeck, in de 20e eeuw.
Titre
Een stad, het meisje en de duivel : roman
Auteur
Svealena Kutschke
Traducteur
Goverdien Hauth-Grubben
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Stadt aus Rauch
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
699 p. : kaart
ISBN
9789025447700 (hardback)

Commentaires

De duivel verveelde zich in Lübeck

Monsters, sagen en een eeuw Duitse geschiedenis passeren de revue in een beklemmende familieroman van Svealena Kutschke.

Wie een groots opgezette familieroman in Lübeck situeert, ontkomt niet aan associaties met die ándere familieroman uit de Noord-Duitse Hanzestad: Buddenbrooks van Thomas Mann. Gelukkig probeert Svealena Kutschke (1977) de meester niet naar de kroon te steken. Ook zij laat een geslacht ten onder gaan, maar daarmee houdt de overeenkomst op.

In haar derde roman, Een stad, het meisje en de duivel, volgen we drie generaties vrouwen uit de familie Hinrichs, van de tijd van keizer Wilhelm II tot diep in de jaren negentig. Geen grootburgerlijke dynastie, maar eenvoudige lieden die al decennia hetzelfde donkere achterhuis bewonen, slechts toegankelijk via een doorgang waar net een doodskist doorheen past. (Een exemplaar van de Buddenbrooks doet in dit huis dienst als meetlat, om groeistreepjes op de muur te zetten.)

Het begint allemaal met grootmoeder Lucie, die wonder boven wonder levend uit de Trave wordt gevist nadat haar moeder zich daar de nacht tevoren hoogzw…Lire la suite

Een stad, het meisje en de duivel

Eerste zin. Magdalena stond op de oever van de Trave en keek naar de zwarte golven, die aan haar voeten likten.

Mocht de duivel bestaan, dan woonde hij vast in Lübeck. De Noord-Duitse stad werd maar liefst twee keer volledig in de as gelegd en een laaiend vuur is voor zijne diabolische hoogheid altijd een extra lokkertje geweest. En wat is een woonst zonder kinderen? Lucifer en zijn gebroed, dat is het uitgangspunt van de vuistdikke nieuwe roman van de Duitse schrijfster Svealena Kutsche, waarin ze twee kinderen van de duivel volgt door een eeuw Lübeckse geschiedenis. Lucie wordt in 1908 geboren en zal de opkomst van de nazipartij van dichtbij meemaken. Haar kleindochter Jesse zal zich eind jaren 80 aansluiten bij de extreemlinkse punkbeweging. De twee, respectievelijk vernoemd naar Lucifer en Jezebel, zijn helderziend, maar hoewel die gave hen voordelen biedt, bekampen ze ook de invloed van hun verderfelijke vader.

Kutsche gebruikt haar premisse vooral als opstapje om een kloeke familiegeschiedenis uit te schrijven, waarbij ze vaak verwijst naar Thomas Manns Buddenbrooks , …Lire la suite

De twee families Petersenn en Hinrichs in de Hanzestad Lübeck raken door een portretopdracht met elkaar verbonden. Tegen de achtergrond van en verweven met de grote historische gebeurtenissen in de twintigste eeuw speelt zich in een armoedige volkswijk hun gevecht om het bestaan af. 1918, 1948 en 1988 zijn de zwaartepunten in de tijd waarin de hoofdpersonen, drie vrouwen uit drie generaties, figureren. Via twee van hen wordt een familievloek doorgegeven. Zij hebben speciale gaven en een kleur blauw in hun ogen die de mensen verontrust. De rivier de Trave speelt een onheilsrol en is metafoor voor ongeluk en depressies. Het watermonster de Roggenbuk en de duivel zijn nooit ver weg. Voor de lezer is het soms lastig om de rode draad te blijven volgen, omdat de hoofdstukken niet chronologisch maar kriskras door de verschillende tijdperiodes heen zijn opgebouwd. Toch slaagt de schrijfster erin om de aandacht vast te houden, vooral door de fraaie sfeertekening en de mooi uitgewerkte karakter…Lire la suite