Livre
Néerlandais

Het kruispunt

Stewart Ross (auteur)

Het kruispunt

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Een Albanees meisje en een Servische jongen in Kosovo worden verliefd op elkaar; ze moeten elkaar in het geheim ontmoeten omdat hun families vijanden zijn. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Het kruispunt
Auteur
Stewart Ross
Langue
Néerlandais
Titre original
Only a matter of time
Éditeur
Amsterdam: Koninklijk Instituut voor de Tropen, 2002
94 p. : ill.
ISBN
90-6832-943-X

Commentaires

Een mist van grijze leugens"
Dit boek is gebaseerd op een rapport van Human Rights Watch over de etnische zuivering en de moorden in mei 1999 in een Kosovaars dorpje bij de stad Pec (Servië). In Toskik (fictieve naam) woonden vooral islamitische Albanezen, naast enkele orthodox christelijke Servische families. Beide groepen schoten goed met elkaar op. Toen de Kosovo-Albanezen onafhankelijkheid wilden, reageerde de Servische Milosevic met de "etnische zuiveringen". Dat leidde tot gedwongen verhuizingen van de Albanese meerderheid, met daarbij onbeschrijflijke wreedheden, tot de NAVO-troepen daar een eind aan maakten. Kort na haar terugkeer in het verwoeste dorp vertelt het moslimmeisje Drita wat er het voorbije jaar gebeurd is, van de groeiende angstsfeer voor het naderende geweld tot de moordende en brandstichtende raids van de ongeregelde milities, de machteloosheid van de Servische politie en haar oogluikende goedkeuring van de raids, tot de "bevrijding" door de KFOR-soldaten. Lire la suite
Verhaal over de liefde tussen een Albanees meisje en een Servische jongen uit Kosovo tijdens de burgeroorlog aldaar. Ze moeten elkaar in het geheim ontmoeten omdat elk contact tussen deze bevolkingsgroepen als verraad wordt gezien. Het wantrouwen, het onbegrip, de moordpartijen, het tomeloze geweld, de radeloosheid van onschuldige burgers worden goed beschreven. Daar verbleekt het romantische gegeven ietwat bij. Het verhaal wordt gezien door de ogen van een 15-jarig meisje dat iets te volwassen en vanuit internationaal perspectief redeneert. De diverse oproepen tot meer begrip maken van dit boek soms meer een pamflet dan een roman. De taal is niet steeds even soepel: er wordt geswitcht tussen een alledaags en een meer formeel register. Geen illustraties, wat onbeholpen omslag in kleur. Het boek is onderdeel van de serie De leespiramide voor groep 7 en 8 van de basisschool.