Livre
Néerlandais

De roep van de wolf

Steven Herrick (auteur)

De roep van de wolf

Public cible:
15 ans et plus
Ik-figuren Jake (15) en Lucy (16) wonen in de binnenlanden van Australie͏̈. Zij gaan op zoek naar de wolf die Jakes vader zegt te hebben gezien. Tijdens de gevaarlijke tocht leren zij elkaar beter kennen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
De roep van de wolf
Auteur
Steven Herrick
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lonesome howl
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
219 p.
ISBN
9789047700234

Commentaires

De roep van de wolf is de nieuwe versroman van Steven Herrick. Net als in de voorganger Aan de rivier (De Leeswelp 2007, p. 150) kruipt de auteur in de huid van adolescenten die opgroeien in een desolate omgeving in Australië.

Korte hoofdstukken laten afwisselend Lucy en Jake aan het woord. Lucy is een meisje van zestien dat zich sterk tracht te houden tegenover haar vader die zijn agressie en frustraties op haar botviert. Haar moeder sluit de ogen voor het geweld en haar broertje is te jong om te begrijpen wat er gebeurt. Lucy's 15-jarige buurjongen Jake groeit op in een heel ander gezin. Hij heeft liefdevolle ouders die houden van gezelligheid en nostalgie. Jake is helemaal in de ban van het verhaal van zijn vader over een ontmoeting met een wolf. Ook al komen er in Australië geen wolven voor, Jake blijft benieuwd naar het beest. Wanneer Lucy de klappen van haar vader op een dag grondig beu is, vraagt ze aan Jake of hij op Sheldon Mountain mee naar de wo…Lire la suite
Lucy (16) en Jake (15) leven in de binnenlanden van Australië. Jakes vader is ervan overtuigd dat er in de bossen een wolf woont (ook al weet hij dat er geen wolven zijn in Australië). Lucy’s vader drinkt veel en slaat haar regelmatig. Haar moeder, die ook mishandeld wordt, ziet dit wel, maar doet er niets aan, uit angst voor haar man. Als de wintervakantie aanbreekt, besluiten Lucy en Jake samen op zoek te gaan naar de wolf. Zij leren elkaar beter kennen tijdens de gevaarlijke tocht. In een proza op poëtische wijze ('verse novel') weet de auteur een levendig en invoelbaar verhaal te schrijven over twee tieners (beiden als ik-figuur) met een verschillende achtergrond. Het wisselend vertelperspectief, alsmede de open plekken, betrekken de lezer direct bij het verhaal. Elk hoofdstukje (van twee pagina’s) is een afgeronde gedachte of beschrijving van een gebeurtenis, soms weergegeven in een lange zin van elkaar goed opvolgende woorden. Van deze auteur verscheen eerder het mooie 'Aan de r…Lire la suite

De roep van de wolf

Steven Herrick schrijft dit avontuur in dezelfde stijl als zijn vorige boek: een mix van literatuur en verskunst. In korte poëtische zinnen wordt het dagelijkse leven van twee tieners uit Australië beschreven. Jake en Lucy zijn buren, maar wanneer ze samen op zoek gaan naar de wolf uit de legende van Jakes vader (Jake om te bewijzen dat zijn vader gelijk heeft, Lucy om haar vader te ontvluchten), worden ze meer dan buren, meer dan vrienden zelfs ... De tedere, gevoelige schrijfstijl van Herrick laat zich zeer aangenaam lezen. Neem daarbij net de juiste portie avontuur, een vleugje romantiek en een tikje spanning en ... dan heb je een verhaal om in te duiken. Een verhaal dat je aan het boek kluistert en ervoor zorgt dat je het met moeite neerlegt. De korte zinnen laten toe ook te lezen wat tussen de regels staat en te herlezen wat er staat. Een aan te raden boek, vooral voor de oudere adolescent!