Livre
Néerlandais
Twee griezelverhalen over een verpleegkundige die een voorstel krijgt dat haar leven kan veranderen en over een getalenteerde honkbalspeler met een duister geheim.
Contient
Titre
Eenmalige zonde
Auteur
Stephen King 1947-
Traducteur
Hugo Kuipers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Blockade Billy
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Luitingh, 2011
160 p.
ISBN
9789024533282 (hardback)

Commentaires

Stephen King heeft in zijn meer dan veertigjarige schrijverscarrière een gigantisch aantal romans en kortverhalen neergeschreven. Opvallend daarbij is dat King steeds een bepaalde kwaliteitsnorm wist te handhaven, zowel in zijn romans als in zijn kortverhalen. Eenmalige zonde, dat de kortverhalen ‘Eenmalige zonde’ (oorspronkelijk ‘Morality’) en ‘Blockade Billy’ bevat, verscheen in 2010 in de Verenigde Staten onder de titel Blockade Billy, waarbij ‘Morality’ als extra verhaal beschouwd werd. De keuze van de Nederlandstalige uitgever om beide verhalen te switchen lijkt in de eerste plaats ingegeven te zijn door het feit dat honkbal, het thema van ‘Blockade Billy’, voor Belgische en Nederlandse lezers te ‘exotisch’ is. Deze typisch Amerikaanse sport is hier hoe dan ook weinig ingeburgerd waardoor bepaalde elementen van het verhaal inderdaad weinig herkenning bij de lezer zullen oproepen.
Toch vormt de sporttak niet meer dan een vehikel voor King om zijn verhaal te bren…Lire la suite
Bundel met twee verhalen waarbij het titelverhaal, dat tevens het kortste is (49 blz.), nogal tegenvalt. Een oude vrijgezelle predikant die na een beroerte gedeeltelijk verlamd is, wil dat de vrouw die hem jarenlang heeft verzorgd, zijn laatste en grootste wens in vervulling doet gaan n.l. het begaan van een grote zonde. Vanwege de beperkte omvang komt het verhaal niet uit de verf en ook het einde blijft steken in oppervlakkigheid en gaat eigenlijk als een nachtkaars uit. Het tweede verhaal (81 blz.) gaat over een honkballer die op een zeer speciale, geheimzinnige manier spelers van de tegenpartij uitschakelt. Hierin is de 'echte' King weer te herkennen met alle elementen, spanning, uitdieping van de karakters en een opgevoerde onheilspellendheid die het werk van deze schrijver zo aantrekkelijk maken. Vooral ook voor honkballiefhebbers een prachtig verhaal. Kleine hardback met kleine druk.

À propos de Stephen King

CC BY 2.0 - Image by Pinguino Kolb

Stephen King [ˈstiːvən kɪŋ], né le 21 septembre 1947 à Portland dans le Maine,…En lire plus sur Wikipedia