Livre
Néerlandais

De groene mijl : een verhaal in zes delen

Stephen King (auteur)

De groene mijl : een verhaal in zes delen

Schokkende gebeurtenissen gaan vooraf aan de terechtstelling van een beweerde moordenaar met paranormale genezende krachten.
Sujet
Doodstraf
Titre
De groene mijl : een verhaal in zes delen
Auteur
Stephen King 1947-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The green mile
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1998
394 p.
ISBN
90-245-0278-0

Commentaires


De dodencel roept bij iedereen duistere fantasieën op. Hoe zou het zijn om de laatste 40 m. op het groene vinyl (de groen mijl) naar de elektrische stoel te lopen, in het besef dat je daar gaat sterven? Hoe zou de man zich voelen die de veroordeelde op de stoel moet vastsjorren? Of de man die de schakelaar overhaalt? Welke tol zou zo'n baan van je eisen? King geeft in zes afleveringen op een eigenzinnige manier hierop het antwoord. De lezer zelf kan dit nuanceren en interpreteren na het lezen van het boek.

In de eerste aflevering ('De twee dode meisjes') maak je kennis met de hoofdpersonen. De verteller, Paul Edgecombe, werkt in het verzorgingstehuis Georgio Pines, maar was vroeger hoofdcipier van de dodencellen in de Mountain-gevangenis. Zoals verder blijkt, is elke aflevering een opname in het heden met een terugblik naar het verleden. Personen in het verleden en heden worden vaak in Pauls gedachten vervlochten. Deze aflevering is een beknopte weergave van het schijnbaar…Lire la suite
Een zeer oude gevangenisbewaker vertelt over de perikelen in een Amerikaanse staatsgevangenis rond de executie van een beweerde moordenaar op de elektrische stoel in 1932. Originele, vakkundige constructie: zesdelig feuilleton. Elk deel is een afgeronde episode met een cliffhanger. Het begin van een volgend deel overlapt het einde van een vorig. De delen worden gescheiden door een zestal illustraties. Hoog oplopende spanning; vlotte verteltrant, populair taalgebruik en veel spectaculaire actie. Schokkende beschrijving van een elektrocutie. Het paranormale is minder prominent aanwezig dan in eerder werk, de psychologische diepgang is groter. Veel aandacht wordt gegeven aan positieve menselijke betrekkingen. Goede vertaling, normale druk. Verfilmd met Tom Hanks, filmfoto op de omslag.

À propos de Stephen King

CC BY 2.0 - Image by Pinguino Kolb

Stephen King [ˈstiːvən kɪŋ], né le 21 septembre 1947 à Portland dans le Maine,…En lire plus sur Wikipedia