Moderne hervertelling van de Griekse mythen.
Extra subject
verhalen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mythos
Éditeur
Amsterdam: Thomas Rap, 2019
422 p., [16] p. platen
ISBN
9789400406254 (paperback)

Commentaires

Bij Zeus, wat een goddelijk boek!

Van de god van christenen, joden en moslims moet de overtuigde atheïst Stephen Fry (60) niks hebben. Met de Griekse goden echter danst de Britse allesweter breed lachend de sirtaki. Omdat het net mensen zijn.

'Griekse mythen zijn verslavend, amusant, toegankelijk en verbazingwekkend menselijk', aldus Stephen Fry (1957) in zijn woord vooraf van Mythos. Een boude aanhef van zijn vuistdikke voorstelling van het universum van de oppergod Zeus, diens voorouders, familie, nageslacht en schepsels.

Is het immers geen titanenwerk om in de maalstroom van goden en godinnen, halfgoden, nimfen, saters, centauren, faunen, reuzen, monsters, waterdraken, oreaden, dryaden, najaden, helden en stervelingen het hoofd boven water te houden?

Zeker, Zeus is geen onbekende. Pandora, Prometheus, Narcissus, Tantalus en Sisyphus zijn evenmin vreemden. En wellicht klinken de lotgevallen van Midas, Eros en Echo eveneens vertrouwd in de oren. Maar als iemand in staat is om de verbijsterend complexe wereld van de Griekse goden en hun nu eens doldriftige en dan weer doordachte dadendrang op aansprekende manier in beeld te brengen, is het de onvermoeibare komiek, schrijver, acteur, activist, presentator e…Lire la suite

Goddeloze goden

Klassiek. Griekse mythen blijven inspireren. De Bekende Brit en atheïst Stephen Fry zette zich aan een hervertelling.

Verslavend, amusant, toegankelijk, verbazingwekkend menselijk, energiek, humoristisch, hartstochtelijk. Met veel verontrustende, verrassende, romantische, komische, tragische, gewelddadige en betoverende elementen. Stephen Fry, bekend van zijn vele metamorfosen, betuigt in zijn voorwoord zijn enthousiasme voor een oude liefde: die voor de Griekse mythen. Mythos is daar een kloek uitvloeisel van. Fry sluit zich met dit boek aan bij een lange rij van hervertellers, in allerlei talen. En bij de duizenden kunstenaars die al tweeduizend jaar worden geïnspireerd door mythen. Die behoren hierdoor onlosmakelijk tot het weefsel van de westerse cultuur.

Eerst het goede nieuws. Fry wil de verhalen opnieuw vertellen. Ze niet uitleggen, verklaren of analyseren. Daar is hij op veel bladzijden met brille in geslaagd en daarom is Mythos een heerlijk boek. Fry's pen fonkelt als hij de oude stof omzet in frisse dialogen en in een soort van korte verhalen met een spanningsopbouw en karika…Lire la suite

Hoe saai het is om God te zijn

Zo enthousiast kan Stephen Fry over de Griekse goden vertellen dat hij ze weer helemaal tot leven brengt, in al hun menselijkheid. Want was Apollo niet een typische afwezige vader? En wat een geweldig huwelijk hadden Zeus en Hera!

Taalkundig onberispelijk was de boodschap niet, aandoenlijk wel. 'Ik hou van je, Nederlanders!', twitterde de Britse schrijver, acteur en presentator Stephen Fry vorige maand. Aanleiding: zijn nieuwe boek Mythos belandde na een optreden bij Adriaan van Dis op slag hoog in de Nederlandse bestsellerlijsten.

In eigen land waren de reacties op Fry's hervertelling van de Griekse mythen nogal zuinig. Was het nou nodig om die verhalen wéér te herkauwen? Is toch al vaak en fraai genoeg gebeurd? Dat geldt ongetwijfeld voor het Engelse taalgebied, in Nederland ligt het anders. De laatste echt goeie verzameling was die van Imme Dros. En haar Griekse mythen richtte zich op de jeugd.

Fry heeft geloof ik geen speciaal publiek op het oog - al verwelkomt hij in het voorwoord 'heel in het bijzonder' lezers die weinig tot niets van de materie weten. Bovenal lijkt hij zijn eigen fascinatie voor de klassieke mythologie ('Het was liefde op het eerste gezicht') met ons te wil…Lire la suite

Niet voor niets vermeldt de kaft 'De Griekse mythen herverteld', want dat is letterlijk wat er in dit boek gebeurt. Het is geen zakelijk verslag of wetenschappelijk essay, maar een vertelling. De auteur is de verteller, zo ongeveer als een Arabische sprookjesverteller. De hoofdpersonenen van elke mythe worden als levende personen ten tonele gevoerd, die uitvoerige gesprekken met elkaar houden. Elke mythe wordt zodoende een uitgesponnen verhaal. De lezer wordt getutoyeerd en een uitspraak over goden die zitten 'te plukken en te pielen' kan niet anders worden beschouwd dan als schooljongenstaal. De auteur beperkt zich daarbij tot vooral wat 'huiselijke' mythen. Daardoor komen bijvoorbeeld Oidipous, Perseus, de Tocht der Argonauten en de Trojaanse Oorlog in het boek niet voor. Een vergelijking van Hera met 'de vrouwen van bepaalde Engelse koningen' zal voor Nederlandse lezers niets betekenen. Dat geldt ook voor vele voetnoten. De doelgroep is onduidelijk: voor moderne jongeren te dik en…Lire la suite

Antieke soap

Stephen Fry beschrijft de levens van Griekse goden als de perikelen van een dysfunctionele familie, vindt Abdelkader Benali.

Toen mijn vrouw, Saida, en ik in het huwelijksbootje stapten, besloten we de trouwdag op te luisteren met traditionele Marokkaanse muziek. Een bont gezelschap van in geitehuiden geklede artiesten speelde op houten fluiten de hoge, nasale tonen van het Rif-gebergte, waar de wortels van onze voorouders liggen.

Deze van oorsprong herdersmuziek werd in de jaren zeventig door de Rolling Stones bij een van bezoeken aan de havenstad Tanger ontdekt. De opzwepende, hypnotiserende tonen trok ze aan. Bandlid Brian Jones raakte onder de indruk van de trance-achtige muziek en maakte er een plaatopname van die bekend werd als de Master Musicians of Joujouka.

De Amerikaanse schrijver William Burroughs bracht de opvallende verschijning van de artiesten als half-mens en half-geit in verband met de cultusverering van Pan bij de oude Romeinen. Pan was een echte vruchtbaarheidsgod; de opgewekte herder ging vergezeld van een fluit, vermaakte zichzelf en anderen en waar schone dames lonkte…Lire la suite

À propos de Stephen Fry

CC BY-SA 3.0 - Image by Freedom Fry — "Happy birthday to GNU" film crew, especially Matt Lee and Andrew Sampson

Stephen Fry [ˈstiːvən fɹaɪ] est un écrivain, humoriste, acteur et réalisateur britannique, né le En lire plus sur Wikipedia