Livre
Néerlandais

Familiegeheim

Stef Van Dijk (auteur), Walter Donker (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Wil vindt op het landgoed waar hij woont, een oude brief die hem op het spoor brengt van een familiegeheim. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Familie, Geheimen
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Familiegeheim / Stef van Dijk ; ill. Walter Donker
Auteur
Stef Van Dijk
Dessinateur
Walter Donker
Langue
Néerlandais
Éditeur
Assen: Maretak, 2005
136 p. : ill.
ISBN
90-437-0259-5

Commentaires

Familiegeheim is een Villa Alfabet-boek, dit is een leesserie voor goede lezers. Er werd een klein letterkorps gebruikt en het boek bevat weinig illustraties. De schetsen die Walter Donker bij het verhaal maakte, geven het boek een zekere soberheid die mooi aansluit bij dit spannende verhaal. Het hoofdpersonage Wil ligt in de knoop met zijn familiale situatie. In tegenstelling tot de meeste kinderen wordt hij opgevoed door zijn grootouders, zijn moeder zit in 'een rusthuis' en over zijn vader wil niemand iets vertellen. Erger nog, dit onderwerp blijkt taboe te zijn binnen de familie, vooral oom Ferdinand verliest zijn zelfbeheersing als Wil naar zijn vader informeert. Als Wil een brief van zijn vader aan zijn moeder vindt, besluit hij om dit voor zichzelf te houden. Maar in zijn vriend Jules en nichtje Helen vindt hij twee bondgenoten, zij helpen hem bij de speurtocht naar zijn vader.

Stef van Dijk maakt van Wil een geloofwaardige jongen, want ondanks het begrip dat Wil …Lire la suite
Wil woont met diverse familieleden, maar zonder zijn ouders op een familielandgoed. Zijn moeder verblijft in een rusthuis. Tijdens een bang nachtelijk avontuur doet Wil een ontdekking over een familiegeheim; samen met zijn nicht Helen en vriend Jules probeert hij de raadsels op te lossen. Na veel gepraat lijken de volwassenen meer begrip voor elkaar te kunnen opbrengen en gloort er voor Wil een toekomst samen met zijn ouders. Nogal gewild, maar spannend verhaal, waarin volwassenen soms nogal onbegrijpelijk reageren. Omdat het verhaal niet vanuit het perspectief van het kind wordt geschreven, is dit niet altijd geloofwaardig. Aardige zwartwittekeningen. Extra (vooral open) vragen achterin het boek zijn in een lessituatie wellicht van nut; voor de individuele lezer geven ze weinig extra's. Vanaf ca. 10 jaar.