Livre
Néerlandais
Ja! is het boek dat volgt op Stef's debuut Gebroken Zinnen uit 2004. In Ja! geeft Stef Bos zijn teksten in handen van kunstenaar Eric de Bruijn, met opnieuw een verrassend resultaat! Na Gebroken Zinnen en Ja! ben je direct nieuwsgierig naar wat nog volgt. Want duidelijk is dat deze serie boeken met de bijzondere combinatie van woord en vormgeving een aanvulling is aan ieders boekenkast..!
Sujet
Liederen
Sujet supplémentaire
POE
Titre
Ja!
Auteur
Stef Bos
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2006
89 p. : ill.
ISBN
90-209-6758-4

Commentaires

Dit is een poëziebundel van een singer-songwriter die bovendien nog eens het gezelschap van een schilder - in casu Eric de Bruijn- opzocht om zijn woorden grafische kracht bij te zetten. Er wordt vooral gebruik gemaakt van fotocollages en door elkaar bewegende lettertypes in verschillend letterkorps, zodat het geheel nogal druk oogt. Toch zit er een systeem in deze kakofonie: de vitale hoofdkleuren zijn zwart, wit, en rood en afdrukken van oude foto's zorgen voor een zweem melancholie.

En dat allemaal om de ultieme gedachte uit Stef Bos' gedichten te distilleren: stilte. Letterlijk schrijft hij ergens: "Zelfs dit wat hier geschreven staat, is er al te veel aan." Ook uit andere teksten komt die gedachte aan een tabula rasa van de taal bovendrijven: "taal is in verkeerde handen" en "het moet maar eens gedaan zijn met de poëzie die zichzelf de liefde verklaart." Jammer dat de dichter-zanger er niet in slaagde daar experimentele vuurwerkpoëzie van te maken, zoals de Vijftigers die …Lire la suite
In zijn tweede dichtbundel spreekt de Nederlandse singer-songwriter Stef Bos meermaals zijn verlangen uit naar stilte. Hij wenst de taal en de poëzietradities uit te wissen ("Het moet maar eens gedaan zijn met de poëzie die zichzelf de liefde verklaart"), maar ervaart desondanks toch de schoonheid van het woord. De inhoud primeert in deze gedichten, en Bos gaat op zoek naar wijsheden. Hij bedient zich daarbij vaak van een cliché, en verliest zich soms in een oeverloos zoeken. Enkele gedichten zijn in een eenvoudig Afrikaans geschreven. De gedichten worden grafisch kracht bijgezet door Eric de Bruijn. Hij maakt fotocollages, met nostalgische foto's en fragmenten uit de gedichten, gezet in door elkaar bewegende lettertypes in verschillend letterkorps. De titels van elk gedicht werden in een opvallend groot en 'morsig' korps gezet dat aansluit bij de beelden. Deze bundel trekt de aandacht met een opvallende lay-out, maar zal vooral de fan van het liedjesoeuvre van Bos aanspreken.

À propos de Stef Bos

CC-BY-SA-3.0 - Image by Stephanie Verbeken

Steven Bos, dit Stef Bos, est un chanteur néerlandais né le 12 juillet 1961 à Veenendaal. Il est célèbre pour le titre Papa de 1991.

Biographie

Stef est né le 12 juillet 1961 à Veenendaal, deuxième d'une famille de trois enfants. Son père est joailler. À l'âge de seize ans, Stef souhaite faire des études d'orfèvre dans une école professionnelle dans l'optique de reprendre l'entreprise familiale, mais une affaire de drogue dans l'école l'en dissuade. Il étudie alors dans un Hoger algemeen voortgezet onderwijs (nl) chrétien à Ede, où il ne se retrouve pas dans la discipline stricte. Il s'isole, lit, écrit et écoute de la musique. Il découvre nota…En lire plus sur Wikipedia