Livre
Néerlandais

Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen

Stan Lauryssens (auteur)

Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen

Dans la série:
Genre:
‘We zitten met drie vermiste meisjes’ zegt Eddy Thielemans. Hij is chef van de Cel Agressie en leidt het onderzoek. ‘Alle drie zeventien jaar, slank, blond, blauwe ogen’. Politiekorpsen van Brussel, Antwerpen, Oostende, Charleroi, Gent, de scheepvaartpolitie en Missing Persons Noordzee zitten met de handen in het haar. Geen enkel blond meisje van zeventien waagt zich nog alleen op straat. Een angs
Titre
Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen
Auteur
Stan Lauryssens
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2012
282 p.
ISBN
9789022327074 (paperback)

Commentaires

Stan Lauryssens op zijn allerbest

Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen is de beste van de tien thrillers die Stan Lauryssens (65) al heeft geschreven. En misschien is het ook wel de beste Vlaamse thriller van 2012. Al is dat nog even afwachten.

Het verhaal gaat over de geheimzinnige verdwijning van blonde jonge meisjes. Op zich niet verschrikkelijk origineel maar Lauryssens beschrijft de uitermate spannende zoektochten als een ooggetuige op de eerste rij. Je kunt het boek lezen als een goed gedocumenteerde spoedcursus 'vermiste zoeken' maar ook als een samenvatting van de drama's van Dutroux, Fourniret, Pandy, de slachter van Bergen, Ronald Janssen.

Maar Lauryssens plooit het thema van verdwenen meisjes open, hij doet er iets meer mee. Het thema is voor de auteur blijkbaar maar een excuus of een alibi voor zijn zoektocht naar eigen geluk. Want ondanks de vreselijke drama's straalt het boek ook blijheid uit en, ondanks alles, levensgeluk. De jazzmuziek klinkt altijd ergens door.

Stan Lauryssens ri…Lire la suite

Met Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen heeft Stan Lauryssens weer een thriller geschreven die niet alleen de slachtoffers in het verhaal, maar ook de lezer gevangen houdt.
Het boek begint met het opsporingsbericht van een van de slachtoffers, zodat de lezer meteen het verhaal wordt ingezogen. Al snel volgt een nieuw vermist meisje met dezelfde kenmerken. De verdwijning van de dochter van de steenrijke CEO van een offshore bedrijf lijkt te wijzen op een volgende slachtoffer van een seriemoordenaar, ook omdat er geen losgeld wordt geëist. De sporen lopen dood, een onschuldige verdachte wordt van zijn bed gelicht en onjuiste sporen worden gevolgd. Mensen blijken niet de figuren te zijn die ze voorwenden, wat het onderzoek bemoeilijkt. Laag voor laag worden de leugens afgepeld. Ondertussen loopt de tijd en wordt de kans om de ontvoerde terug te vinden steeds kleiner. Die toenemende druk op de Cel Agressie Brussel en de achtergebleven familie van de meisjes is bijzonder levendi…Lire la suite
Een man heeft het gemunt op jonge Belgische meisjes van 17 jaar met blond haar en blauwe ogen. Dit roofdier is meedogenloos en wanneer hij de 17-jarige Lotte op klaarlichte dag ontvoert, vreest iedereen het ergste. Snelheid is gewenst wil Lotte kans hebben om het te overleven. Het team van Thielemans, chef van de Cel Agressie van de Federale politie heeft er de handen vol aan. Maar dingen blijken toch wat gecompliceerder te liggen dan het team in eerste instantie gedacht had. Zullen ze de race tegen de klok gaan winnen? De auteur heeft een geheel eigen stijl die origineel is, maar die niet iedereen direct zal aanspreken. Het verhaal heeft vaart, maar is ook onaangenaam, gruwelijk en expliciet. De dialogen zijn hier en daar gekunsteld. Het einde is verrassend maar ook weer gezocht en daardoor toch wel wat onbevredigend. Normale druk.

À propos de Stan Lauryssens

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Stan Lauryssens (né en 1946 à Anvers) est un écrivain, romancier, essayiste et journaliste belge de langue néerlandaise. Il vit à Anvers et à Londres.

Biographie

En tant que journaliste dans les années 1970 et 1980, Stan Lauryssens voyage de par le monde pour interviewer, entre autres, Jack Higgins, Harold Robbins, Catherine Cookson, Konsalik, Thor Heyerdahl, Charles de Gaulle et Andy Warhol.

Il a eu de longs entretiens avec des proches, des partisans et des complices d'Hitler : Karl Dönitz, Sir Oswald Mosley, Leni Riefenstahl, la famille d'Adolf Eichmann, et Otto Günsche. Il a publié cinq livres sur les nazis. En 1975, dans Opmars naar het Vierde Rijk (traduction littérale : Marche en avant vers le Quatrième Reich), il dénonce le réseau nazi, appelé Groupe Naumann, mis sur pied après guerre par Werner Naumann et Herbert Lucht. Le livre est l'une des sources d'insp…En lire plus sur Wikipedia