Livre
Néerlandais
Aliide Truu verbergt na de Tweede Wereldoorlog jarenlang haar zwager Hans in haar huis in Estland. Hij wordt gezocht door de Sovjets die Estland hebben bezet. Ze is verliefd op hem en verraadt haar zus. Als ruim veertig jaar later Zara, de kleindochter van haar zus, op de vlucht voor haar pooier, onderdak bij haar zoekt, probeert ze haar fout uit het verleden goed te maken.
Titre
Zuivering
Auteur
Sofi Oksanen
Traducteur
Marja-Leena Hellings
Langue
Néerlandais
Langue originale
Finnois
Titre original
Puhdistus
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2009
335 p.
ISBN
9789041414717 (paperback)

Commentaires

De Finse schrijfster Sofi Oksanen is een excentriek figuur. Met haar opvallende haartooi en haar uitingen over haar eetstoornis en seksuele geaardheid springt ze in het oog. Dat doen haar romans trouwens ook. Oksanen debuteerde in 2003 met de roman Stalinin Lehmät (Stalins koeien). Al in dit werk richtte ze zich op het sovjetregime, dat ook in haar latere publicaties een belangrijke rol speelt.
Zuivering betekende voor Oksanen haar internationale doorbraak. Het boek speelt zich voornamelijk af in het Estland uit de tweede helft van de twintigste eeuw, dat geleidelijk aan minder en minder gedomineerd wordt door Sovjet-Rusland. Hoewel het verhaal zich niet afspeelt in Oksanens geboorteland, slaagt ze er toch in om die hyperrealistisch weer te geven door te putten uit de anekdotes die haar Estische moeder haar vertelde.
Het verhaal is opgebouwd uit een hele reeks flashbacks en flashforwards. Een van de plotlijnen ontrolt zich in de Estische tijd rond de Tweed…Lire la suite
Aliide Truu verbergt na de Tweede Wereldoorlog jarenlang haar zwager Hans in haar huis in Estland. Hij wordt gezocht door de Sovjets die Estland hebben bezet. Ze is verliefd op hem en verraadt haar zus. Als ruim veertig jaar later Zara, de kleindochter van haar zus, op de vlucht voor haar pooier, onderdak bij haar zoekt, probeert ze haar fout uit het verleden goed te maken door zichzelf op te offeren. Derde roman (aanvankelijk verschenen als toneelstuk) van de Finse schrijfster (1977) en een groot verkoopsucces in Finland. Ze won er de Finlandiaprijs 2008 mee. Verteld vanuit het perspectief van Aliide en Zara en via dagboekfragmenten van Hans behandelt het verhaal tijdloze morele problemen in een eerst communistische en later kapitalistische maatschappij, waarin humanitaire waarden het vaak moeten afleggen tegen het cynisme van de macht. Knap geconstrueerd. Voor alle literatuurlezers. Paperback; vrij kleine druk.

À propos de Sofi Oksanen

CC BY 3.0 - Image by Teemu Rajala

Sofi Oksanen est une écrivaine finlandaise, née à Jyväskylä le 7 janvier 1977. Son troisième roman, Purge, qui a reçu de nombreux prix en Finlande, l'a fait connaitre en France, où il a également été primé du prix Femina étranger et du prix du roman Fnac.

Sofi Oksanen a également écrit des chroniques dans plusieurs magazines et un article avec Imbi Paju (fi) sur les étapes de l'histoire de l'Estonie durant l'histoire soviétique. Au sujet de l'histoire récente de l'Estonie, elle a également écrit Les vaches de StalineLes vaches de Staline et Quand les colombes disparurent (fi).

Biographie

Sofi Oksanen naît d'un père finlandais électricien et d'une …En lire plus sur Wikipedia