Livre
Néerlandais
Titre
Een bundel haarspelden
Auteur
Sofi Oksanen
Traducteur
Marja-Leena Hellings Sophie Kuiper
Langue
Néerlandais
Langue originale
Finnois
Titre original
Stalinin lehmät
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
444 p.
ISBN
9789041423115 (paperback)

Commentaires

Geprangd tussen Finland en Estland

Sofi Oksanen, Een bundel haarspelden, Ambo/Anthos, 448 p., 21,99 euro. Vertaling: Marja- Leena Hellings & Sophie Kuiper.

ROMAN. Na haar successen Zuivering en Als de duiven verdwijnen is nu het debuut van de Finse schrijfster Sofi Oksanen (1977), Een bundel haarspelden, vertaald. Dat debuut laat zich als volgt karakteriseren: György Konrád meets Karl Ove Knausgård meets Marie Darrieussecq; alsof je de door verdrukking en melancholie geteisterde literatuur van het Oostblok doorroert met een open, bekentenisachtige, vertellende stijl en dat overgiet met sensueel-rauwe lichamelijkheid.

Zuivering (2008) is een soort reprise van het eerder verschenen maar nu pas bij ons uitgebrachte Een bundel haarspelden. In beide romans fileert Oksanen drie generaties: grootmoeder, moeder en dochter. De vraag is hoezeer leed doorwerkt. Grootmoeder Sofia maakt de gewelddadige komst van de Russen in Estland mee: haar broers werden vermoord, haar zus naar Siberië gestuurd.

Moeder Katariina trouwt met een Fin en verruilt het communistische Estland voor het kapitalistische Finland. Maar haar schoonfamilie vindt…Lire la suite

Het verdriet van Estland

Het debuut van Sofi Oksanen is pas vertaald. Net als in haar bestsellende latere romans focust ze inEen bundel haarspelden op de trauma's van Estland. Alexander Van Caeneghem

Z uivering (2009) heeft veel veranderd voor Sofi Oksanen. Die roman - waarin ze een beeld schetst van de traumatiserende geschiedenis van Estland in de 20ste eeuw, met de bezetting door nazi's en communisten, de repressie, de onafhankelijkheid na de versplintering van de Sovjet-Unie in 1991 - bracht de Finse schrijfster talloze literaire prijzen en internationale faam.

Haar volgende roman,Als de duiven verdwijnen (2013), verscheen in een eerste oplage in het Fins meteen op 100.000 exemplaren, in een taalgebied van amper meer dan 5 miljoen moedertaalsprekers. Net alsZuivering boodAls de duiven verdwijnen een blik op de grotendeels onbelicht gebleven Estse geschiedenis. In interviews lichtte Oksanen toe dat beide romans deel uitmaakten vanQuartet, een vierdelige reeks over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de opsplitsing van Europa vanuit het perspectief van een klein Oost-Europees land.

Vijf jaar voorZuivering was Oksanen gedebuteerd metEen bundel haarspelden. Da…Lire la suite

Anna woont in Finland en haar Estische moeder is tijdens de Sovjettijd met een Fin getrouwd en geëmigreerd. De dagelijkse ellende en hypocrisie van het communistische systeem in Estland wordt gedetailleerd beschreven, evenals de effecten ervan op het persoonlijk leven van o.a. Anna, die haar Estische wortels moet verdoezelen en daarmee een deel van zichzelf, wat tot ernstige eetstoornissen (boulimia) leidt en wantrouwen tegenover haar medemens. De communistische terreur in Estland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, getoond via de lotgevallen van Anna's familie, geeft het verhaal historisch perspectief. Dit was het debuut van de Finse schrijfster Oksanen, zelf half Estisch, van wie twee latere romans in het Nederlands vertaald zijn ('Zuivering' en 'Als de duiven verdwijnen'). Een wat al te uitgesponnen roman met een thematiek die sterk verwant is aan haar andere romans. Voor literatuurlezers, geïnteresseerden in Estland en de praktijk van het reële communisme. Kleine druk.

À propos de Sofi Oksanen

CC BY 3.0 - Image by Teemu Rajala

Sofi Oksanen est une écrivaine finlandaise, née le 7 janvier 1977 à Jyväskylä. Son troisième roman, Purge, qui a reçu de nombreux prix en Finlande, l'a fait connaitre en France, où il a également été primé du prix Femina étranger et du prix du roman Fnac.

Sofi Oksanen a également écrit des chroniques dans plusieurs magazines et un article avec Imbi Paju (fi) sur les étapes de l'histoire de l'Estonie durant l'histoire soviétique. Au sujet de l'histoire récente de l'Estonie, elle a également écrit Les vaches de StalineLes vaches de Staline et Quand les colombes disparurent (fi).

Biographie

Sofi Oksanen naît d'un père finlandais électricien…En lire plus sur Wikipedia