Livre
Néerlandais

Kriebels in je buik

Siska Goeminne (auteur), Marjolein Pottie (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Uitgelegd wordt hoe de zaadcel Wies een eicel bevrucht en een baby wordt geboren. Vervolgens zien we hoe Wies' lichaam verandert, hij verliefd wordt en een kindje maakt. Prentvertelling in drie delen, met paginagrote, speelse kleurenillustraties in waterverf. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Seksualiteit
Titre
Kriebels in je buik
Auteur
Siska Goeminne
Dessinateur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
47 p. : ill.
ISBN
9789059082571

Commentaires

Met hulp van Wies de snelle zaadcel verstrekt Siska Goeminne op een speelse manier seksuele voorlichting aan kleuters en alles wat daarbij komt kijken. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel 'Als een visje in het water' gaat over het zaadje en het eitje, over groeien in mama's buik en over geboren worden. Het tweede deel 'Zwem, zaadje, zwem' vertelt over zoenen en vrijen, over kindjes maken en over het zaadje en het eitje. Thema's als veranderingen en verschillen tussen jongens en meisjes komen daarbij ter sprake.

Kriebels in je buik is een informatief verhaal dat ouders en opvoeders helpt om met kleuters te praten over seksualiteit en relaties. Het is naast een leesboek ook een doe- en praatboek met zoekopdrachten zoals 'volg de stipjes' en 'kijk of de zaadcel Wies bij de eicel kan komen'. Vragen als 'Hoe ben jij geboren?', 'Floepte je er snel uit of heeft het lang geduurd?' en 'Heb je gehuild?' brengen zeker een gesprek op gang.

Het boek is gebaseerd …Lire la suite
Prentvertelling verdeeld over drie delen: als een visje in het water (over bevruchting en geboorte); visjes in de buik (over verliefd zijn) en zwem, zaadje zwem (over seksualiteit). Het eerste deel gaat over de gepersonifieerde zaadcel Wies die als kind Wies geboren wordt. In het tweede deel is Wies 6 jaar en in het laatste deel een man. Kinderen kunnen door dit boek denken dat jongens ontstaan uit zaadcellen en meisjes uit eicellen. Op het achterplat staat, dat in het boek te lezen is hoe lang baby’s in de buik zitten. Maar dit komt alleen aan de orde als vraag zonder antwoord. Aan de lezers wordt gevraagd waarom baby’s de hik krijgen, maar er volgt weer geen antwoord. In het boek staan bijzondere opdrachtjes, zoals: 'Teken de zaadcel en eicel waaruit jij ontstaan bent' en 'Hou jij van zoenen, zoek dan iemand om op te oefenen en probeer deze zoenen eens…'. Het boek is niet wetenschappelijk en geeft een ietwat irreële voorstelling van de bevruchting. De, veelal paginagrote, kleurenill…Lire la suite

Kriebels in je buik

Kriebels in je buik' is een voorlichtingsboek voor kleuters. Het is opgebouwd uit drie delen. Elk deel wordt vooraf even samengevat. Bijvoorbeeld: “Als een visje in het water (over het zaadje en het eitje - over groeien in mama’s buik - over geboren worden). In het eerste deel volgen we het zaadje Wies van de bevruchting van de eicel tot aan de geboorte. In het tweede deel is Wies al verliefd op Liezelot. In dit deel behandelt de schrijfster de kinderliefde en het verschil tussen jongens en meisjes. In het derde deel zijn Wies en Liezelot volwassen en maken ze zelf een kindje. De cirkel is rond. Met veel warmte, respect en gepaste humor weten Siska Goeminne en Marjolein Pottie, dit -voor sommige ouders moeilijke - onderwerp, vorm te geven. De illustraties zijn geestig en gepast. Het kleurgebruik ondersteunt mee de tekst en op elke bladzijde is er een vraag, bedenking of doe-activiteit in een apart cirkeltje voorzien. Inhoudelijk brengt het boekje meer bij dan enkel de biologische kant…Lire la suite