Livre
Néerlandais

Jij tussen vele anderen

Siska Goeminne (auteur), Merel Eyckerman (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Er zijn lieve, norse, grappige en enge mensen. Maar er is er geen één zoals jij! Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en poëtische tekst over verschillen en overeenkomsten van mensen. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Identiteit
Titre
Jij tussen vele anderen
Auteur
Siska Goeminne
Dessinateur
Merel Eyckerman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
[32] p. : ill.
ISBN
9789462910713 (hardback)

Commentaires

Mensen, daar zijn er een heleboel van. Als miertjes krioelen zij over de aarde, drukdoende met hun eigen bezigheden. Maar ondanks al die grote en kleine, dikke en dunne, gekleurde en witte mensen is er toch niet één zoals jij. Positief prentenboek, waarin de auteur aangeeft dat ondanks verschillen en overeenkomsten tussen mensen onderling iedereen iets unieks bezit. Verschillen in uiterlijk, kleding, gedrag en religie enerzijds en overeenkomsten in beleving en zorg anderzijds schetsen een gevarieerd beeld van de mens met al zijn eigenaardigheden en gewoonten. De twee- tot tienregelige teksten op de linkerpagina’s ogen als kleine gedichtjes te midden van een crèmekleurige leegte, opgevrolijkt met een eenvoudige afbeelding. De kleurrijke illustraties op de rechterpagina’s zijn sfeervol en fijntjes uitgewerkt. Het geheel is smaakvol, overzichtelijk en creatief. Groot formaat prentenboek, normale druk. Geschikt om samen te bekijken en voor te lezen voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Jij tussen vele anderen

In dit boek staan we stil bij verschillen en gelijkenissen tussen mensen en hoe ze dit beleven. Dit is best wel een gevoelig onderwerp en moeilijk om goed te doen. Ook dit boek slaagt hier niet helemaal in.

Een eerste thema is wonen. Er worden veel verschillende woningen aangehaald zowel in de tekst als op de tekening. Een gewoon rijhuis is er echter niet bij. Te voor de hand liggend? Daarna gaat het over wat mensen doen. Volgens de tekst slapen alle mensen ’s nachts en zijn ze alleen dan stil. Maar dan vergeten we natuurlijk de kinderen van wie de mama of papa ’s nachts gaat werken. Andere veralgemeningen die we kunnen lezen: mensen zijn kwaad als ze verliezen en triest als er iemand dood gaat. Het eerste is wat kort door de bocht en het tweede heeft nood aan enige nuance. Wanneer het daarna over fysieke verschillen en gelijkenissen tussen mensen gaat, worden mensen met een fysieke beperking vergeten. Enkel bij een religieuze afbeelding komt er trouwens iemand in een ro…Lire la suite

Suggestions