Livre
Néerlandais
De wereld van Mia Fredericksen stort in wanneer ze ontdekt dat haar man een affaire heeft met een veel jongere vrouw. Ze verhuist tijdelijk naar een huurhuis in haar geboorteplaats en is boos op alles en iedereen, en vooral vol medelijden met zichzelf. Maar langzamerhand raakt ze steeds meer betrokken bij de levens van de mensen om haar heen: haar bejaarde moeder en haar nog altijd levenslustige v
Titre
De zomer zonder mannen
Auteur
Siri Hustvedt
Traducteur
Caroline Meijer Saskia Van der Lingen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The summer without men
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
223 p.
ISBN
9789023463641 (paperback)

Commentaires

Een zomer voor jezelf
In De zomer zonder mannen last Boris Izcovich, de echtgenoot van Mia Fredericksen, dichteres en professor aan Columbia University, na dertig jaar een pauze in hun huwelijk in. De pauze, licht vertelster Mia ons in, ‘was Frans en had slap maar glanzend bruin haar […]  substantiële borsten, echte, geen gefabriceerde, een bril met smalle rechthoekige glazen en een scherp verstand.’ De pauze doet Mia in het ziekenhuis belanden, als een krankzinnige vrouw, voor even. Dankzij haar therapeute, dokter S., en de bezoekjes van haar nuchtere zus en wervelende dochter, krijgt Mia zichzelf voldoende bij elkaar om haar eigen intermezzo te beleven: een zomer weg uit New York in haar landelijke geboortestad Bonden. Daar, tussen de maïsvelden, heeft ze tijd om te lezen (Kierkegaard), wat te schrijven (e-mailtjes naar een mysterieuze Mr. Nobody), en door haar eigen leven te grasduinen. 
Net als in Een geschiedenis van mijn zenuwen (2010) presenteert Hustved…Lire la suite
Als de 55-jarige dichteres Mia Fredricksen door haar man verlaten wordt, stort haar wereld in. Ze wordt zelfs een tijd opgenomen in een kliniek. Als ze hieruit ontslagen wordt, besluit ze naar haar geboorteplaats Bonden terug te keren om haar wonden te likken. Ze geeft een poëziecursus aan pubermeisjes, raakt bevriend met haar buurvrouw en ze ontmoet haar moeders bejaarde vriendinnen. Tijdens deze zomer zonder mannen begint ze weer plezier in het leven te krijgen en leert ze met een nieuwe kijk de gebeurtenissen te waarderen. De roman is lyrisch en bijzonder intelligent geschreven. Het verhaal bevat geen hoofdstukken, maar gaat van de hak op de tak en omvat de mijmeringen, gedachten en betogen van de vertelster, afgewisseld met gedichten, brieven en citaten, doorspekt met poëzie, filosofie en wetenschap. Belangrijke thema´s zijn vriendschap en man/vrouw-verschillen. Het boek met een feministische inslag zal vooral vrouwen aanspreken. De Amerikaanse schrijfster (1955) heeft twee essayb…Lire la suite

À propos de Siri Hustvedt

Siri Hustvedt, née le 19 février 1955 à Northfield au Minnesota, est une écrivaine américaine, issue d'une famille aux origines norvégiennes, une poétesse et une essayiste également chargée de cours en psychiatrie à l'Université Cornell.

Biographie

Elle est née en 1955, et a trois sœurs. Son père est un Américain, vétéran de la Seconde Guerre mondiale, devenu enseignant, dont les grands-parents étaient des émigrants norvégiens, et dont les parents, fermiers, ont été ruinés lors de la Grande Dépression de 1929. Sa mère est norvégienne. A la maison familiale, Siri Hustvedt parle anglais ou norvégien, et fait à plusieurs reprises des séjours en Norvège.

Elle est diplômée (Ph.D.) en littérature anglaise de l'université Columbia.

Le 23 février 1981, Siri Hustvedt…En lire plus sur Wikipedia