Livre
Néerlandais

De vlammende wereld

Siri Hustvedt (auteur), Auke Leistra (traducteur)
Een New Yorkse beeldend kunstenares heeft er last van dat ze als vrouw minder wordt gewaardeerd dan haar mannelijke collega's. Om het versluierde seksisme aan te klagen splitst ze zich op in drie mannelijke kunstenaars met drie verschillende pseudoniemen.
Titre
De vlammende wereld
Auteur
Siri Hustvedt
Traducteur
Auke Leistra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The blazing world
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
475 p.
ISBN
9789023482796 (paperback)

Commentaires

Siri Hustvedt lezen doet pijn

Sublieme tragiek in de nieuwe roman van de Amerikaanse Siri Hustvedt, wanneer een ingenieus plan om de kunstwereld lik op stuk te geven, verkeerd uitpakt.

Soms lees je een roman die je zo raakt dat je er eigenlijk geen afstand van wilt nemen. Dan zijn de emotionele roes waarin je verkeert, de vragen die het boek oproept, de nabijheid van het thema zo indringend dat je nog wat langer in de zeepbel wilt blijven zonder er vanaf de buitenkant naar te kijken en te oordelen. Dat doet je beseffen dat oordelen in feite een emotionele aangelegenheid is.

Precies over wat een esthetisch oordeel waard is en hoe het tot stand komt, gaat de zesde roman van de Amerikaanse essayist en romancier Siri Hustvedt. Altijd al smeuïg schrijvend, 'geleerd' en thema's aansnijdend op de grens tussen waarheid en verdichting, raakt Hustvedt nu beter dan ooit de kern van waar het eigenlijk om draait in het leven: dat onbevreesde, persoonlijke oordeel, de eigenheid van ieder mens.

En die kern bereikt ze, zoals alle grote auteurs, via een omweg: vragen stellen, insinueren, boude stellingen verkondigen en die hernemen.

Oude hysterica

In De …Lire la suite

Frankensteinwas een vrouw

Vrouwelijke kunstenaars worden zelden ernstig genomen. Uit frustratie daarover besluit het hoofdpersonage in Siri Hustvedts nieuwste roman wraak te nemen. Christophe Van Gerrewey

Een paar details buiten beschouwing gelaten, is het niet zeker waarin mannen en vrouwen precies verschillen. De nieuwe roman van Siri Hustvedt,De vlammende wereld, gaat over de onvrede die met deze onzekerheid gepaard kan gaan. Het boek is een verzameling teksten van en over de fictieve kunstenares Harriet Burden. Het is samengesteld door de (eveneens fictieve) hoogleraar esthetica I.V. Hess. Daarmee beginnen de problemen, want van Hess wordt het geslacht niet onthuld. Toch heeft deze figuur een voorwoord geschreven, de teksten geselecteerd (en geredigeerd), en ook mensen geïnterviewd. Is het belangrijk om te weten of deze bundeling is gemaakt door een man of een vrouw? Toen ik enkele bladzijden ver was in de inleiding van Hess, besefte ik te denken dat hier een vrouw aan het woord is. Waarom? Misschien omdat de bedenker van dit alles, Siri Hustvedt, aanwijsbaar een vrouw is. Maar daarmee hoeft toch niet hetzelfde van haar ik-verteller te worden gezegd? Misschien dacht ik, onbewust…Lire la suite

Een fragmentarisch opgebouwde ideeënroman die de trendy Amerikaanse kunstwereld attaqueert. De New Yorkse beeldend kunstenares Harriet (Harry) Burden heeft er last van dat ze als vrouw minder wordt gewaardeerd dan haar mannelijke collega's. Om het versluierde seksisme aan te klagen splitst Burden zich met drie verschillende pseudoniemen in drie mannelijke kunstenaars, naar haar twee idolen Pessoa (een dichter) en Kierkegaard (een filosoof). Zo kan ze de New Yorkse kunstmaffia bekritiseren en tonen dat zij spraakmakende en provocerende kunst kan maken. Haar artistieke maskerades zijn bedoeld om de hypocrisie en de geldlust in het corrupte kunstwereldje te ontmaskeren. De roman is fragmentarisch opgebouwd uit dagboeken, interviews, recensies en verslagen van Burden, haar kinderen en 'vrienden'. De lezer moet al die brokstukken betekenisvol met elkaar in verband brengen. Kunstenaressen als Judith Leyster en Louise Bourgeois krijgen extra aandacht in deze essayistische roman vol filosofis…Lire la suite

À propos de Siri Hustvedt

Siri Hustvedt, née le 19 février 1955 à Northfield au Minnesota, est une écrivaine américaine, issue d'une famille aux origines norvégiennes, une poétesse et une essayiste également chargée de cours en psychiatrie à l'Université Cornell.

Biographie

Elle est née en 1955, et a trois sœurs. Son père est un Américain, vétéran de la Seconde Guerre mondiale, devenu enseignant, dont les grands-parents étaient des émigrants norvégiens, et dont les parents, fermiers, ont été ruinés lors de la Grande Dépression de 1929. Sa mère est norvégienne. A la maison familiale, Siri Hustvedt parle anglais ou norvégien, et fait à plusieurs reprises des séjours en Norvège.

Elle est diplômée (Ph.D.) en littérature anglaise de l'université Columbia.

Le 23 février 1981, Siri Hustvedt…En lire plus sur Wikipedia