Livre
Néerlandais

Kijk niet meer om

Siobhan Hayes (auteur), Tjalling Bos (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Sineads manipulatieve broer Patrick verdwijnt spoorloos, maar blijft haar leven sturen via aanwijzingen. Die brengen haar naar Benedict House, waar ze ene James ontmoet. Ze ontdekken dat dit geen plaats voor de levenden is en dat Patrick nog niet klaar is met Sinead.
Extra subject
Thrillers, thriller
Titre
Kijk niet meer om
Auteur
Siobhan Hayes
Traducteur
Tjalling Bos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Don't look back : the past will haunt you ...
Éditeur
Houten: Van Goor, 2013
222 p.
ISBN
9789000306251 (paperback)

Commentaires

Siobhan Hayes geeft met haar titel zelf al uitstekend advies voor het schrijven van een recensie over haar tweede jeugdboek Kijk niet meer om; oftewel, moge ondergetekende de enige ziel zijn die de handen aan deze ondeugdelijke roman heeft gebrand. Advies aan het lezerspubliek: laten liggen.
De Engelse Hayes levert na Het meisje met de groene ogen opnieuw een bovennatuurlijk verhaal af, dit keer heel losjes gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice. Ook nu maken we kennis met een abnormale tiener; het obsessief-compulsieve meisje Sinead. Sinead heeft al sinds haar kindertijd een obsessie met de dood. Ook wordt ze al haar hele leven gemanipuleerd door haar manische broer Patrick. Hayes gooit olie op het vuur door daar een afwezige vader en een passief-agressieve moeder bij te verzinnen, en het familieportret is geschetst.
Dan neemt Patrick de benen, maar niet zonder geheimzinnige aanwijzingen achter te laten voor het zusje dat hij zo verstikkend in zijn gree…Lire la suite
Sinead (16) zoekt in Londen haar drie jaar oudere, aan drugs verslaafde broer. Zijn hele leven speelt hij al spelletjes, waarbij hij aanwijzingen achterlaat en Sinead hem moet zoeken. Zij ziet in alles wat op haar pad komt een aanwijzing. Haar zoektocht brengt haar naar het eeuwenoude landhuis Benedict House en daar ontmoet ze de 18-jarige, onweerstaanbaar aantrekkelijke James. Net als zijzelf heeft James een fascinatie voor de dood en de tijd. Samen zetten ze de zoektocht naar Patrick voort. De auteur maakt het de lezer niet gemakkelijk, want Sinead komt regelmatig door paniek terecht in een eigen wereld, los van alles. Niets is dan ook wat het lijkt en dat werkt verwarrend. Toch wil je doorlezen omdat je de oplossing van het mysterie wil weten. De stijl van schrijven is prettig. Heel terloops krijgt de lezer informatie, bijvoorbeeld over het karakter van Patrick. Het einde is onverwacht zonder een verklaring voor alle gebeurtenissen. Dit verhaal, dat elementen van de mythe van Orphe…Lire la suite

Kijk niet meer om

Als Sineads broer verdwijnt, wordt ze door haar moeder verplicht hem te gaan zoeken. Patrick is verslaafd aan drugs maar de lieveling van mama. Sinead wordt zowel door haar moeder als door haar broer gemanipuleerd. Als kind speelden ze eindeloos 'verdwijnspelletjes': Patrick 'verdween', liet aanwijzingen achter en Sinead moest op zoek naar hem. Nu is hij wel al heel lang weg ... Harry, een vriend die stiekem op haar verliefd is, helpt Sinead bij haar zoektocht. Die tocht leidt naar Benedict House, een verlaten klooster met een vreemde sfeer. Daar ontmoet Sinead James, een jongen op zoek naar zijn verleden en de bewoonster, zuster Catherine. Zij geeft Sinead mondjesmaat aanwijzingen om Patrick te vinden.  James en Sinead worden verliefd op elkaar, maar ook zijn tijd is beperkt. Hij blijkt ongeneeslijk ziek en ze moet afscheid van hem nemen. Ook Sinead zal de wereld van de doden niet meer verlaten...
Een verhaal dat een beetje traag op gang komt maar dat je gaandeweg meetrekt in e…Lire la suite

À propos de Siobhan Hayes

Siobhan Hayes est une actrice britannique née le 23 avril 1975.

Biographie

Filmographie sélective

Cinéma

  • 1985 : La Chair et le Sang de Paul Verhoeven : enfant du château
  • 2001 : Iris de Richard Eyre
  • 2011 : Horrid Henry : The Movie de Nick Moore : Mamman

Télévision

  • 1991-2008 : EastEnders
  • 1992-2000 : The Bill
  • 2002 : Ma tribu : Abi Harper
  • 2003 : Little Britain
  • 2004 : Miss Marple
  • 2005-2018 : Holby City : Maeve Atwater / Tracey Owen / Eve Lewis

En lire plus sur Wikipedia