Livre
Néerlandais

Een minuut stilte

Siegfried Lenz (auteur), Gerrit Bussink (traducteur)
Tussen een lerares en een leerling ontstaat een intense relatie.
Titre
Een minuut stilte
Auteur
Siegfried Lenz
Traducteur
Gerrit Bussink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Schweigeminute
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2016
109 p.
ISBN
9789461643537 (paperback)

Commentaires

Novelle over een kortstondige, tragisch aflopende liefde tussen een achttienjarige gymnasiast en Stella, zijn lerares Engels. Het sfeervolle en poëtisch vertelde verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een Duits vissersplaatsje aan de Oostzee. Het begint met een herdenkingsbijeenkomst van de school voor de lerares die bij een scheepsongeluk om het leven is gekomen. De achttienjarige Christian is er ook bij en spreekt haar in zijn hoofd toe, hij herinnert haar en zichzelf aan hoe het was in die voorbije zomer. Voor hem was het allemaal nieuw en overweldigend, zij wist dat hun liefde niet kon voortduren. Mooi, klein, tijdloos juweeltje over een jongen op de rand van kind en volwassene, over weemoed, droefheid, verlangen en liefde. Zal zeker ook jongeren aanspreken. Lenz (1926-2014) maakte deel uit van de invloedrijke groep schrijvers Gruppe 47 en wordt als een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schrijvers gezien. Vanaf ca. 16 jaar.

À propos de Siegfried Lenz

Siegfried Lenz, né le 17 mars 1926 à Lyck en Prusse-Orientale (alors en Allemagne, aujourd'hui Ełk en Pologne) et mort le 7 octobre 2014 à Hambourg, est l'un des écrivains allemands les plus connus de la littérature de l'après-guerre et d'aujourd'hui, et un scénariste allemand. Il est l'auteur de quatorze romans et de nombreux recueils de courtes histoires, d'essais et de pièces radiophoniques ou théâtrales. Il a obtenu le Prix Goethe à Francfort-sur-le-Main en 1999.

Biographie

Lenz est le fils d'un douanier. Après le bac en 1943, il est enrôlé dans la marine allemande.

Selon des documents du fichier central du parti nazi, il aurait adhéré à ce dernier le 12 juillet 194…En lire plus sur Wikipedia