Livre
Néerlandais

Het grote voorleesboek van de winter

Selma Noort (auteur), Tineke Van der Stelt (dessinateur)

Het grote voorleesboek van de winter

Public cible:
3-5 ans et plus
Roel (5) en Noor (6) beleven allerlei avonturen in de winter. Met kerst- en winterliedjes, recepten, knutseltips en veel kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Winter
Sujet supplémentaire
VOO, KER, seizoenen, kerstliedjes, verhalen, liedjes, kerst
Titre
Het grote voorleesboek van de winter
Auteur
Selma Noort
Dessinateur
Tineke Van der Stelt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2010
119 p. : ill.
Note
Ondertitel op omslag: Vol verhalen, knutseltips, liedjes en recepten
ISBN
9789025857134 (hardback)

Commentaires

26 voorleesverhalen over Roel (groep 2), Noor (groep 3), pap en mam en hun kat Dropje, die zich afspelen in december en januari. Kerst op school en thuis, Oud en Nieuw, Driekoningen en wat je zoal met sneeuw kunt doen. De verhalen, gemiddeld tweeënhalve bladzijde lang, zijn zeer herkenbaar voor kleuters. Alle verhalen bij elkaar zijn één groot verhaal. Naast de verhalen zijn er een twaalftal bekende en minder bekende kerst-/winterliedjes met muzieknoten, vier zoete recepten, drie knutselactiviteiten en het winter ABC. De vlotte tekst, op wit glanzend papier, wordt ondersteund door kleurrijke, gedetailleerde illustraties die verschillen in grootte en die, net als de verhalen, warmte en sfeer uitstralen. Soms doen ze denken aan Anton Pieck. Eerder verscheen in dezelfde opzet over Roel en Noor 'Het grote voorleesboek van Sinterklaas'*. Heerlijk boek om 's winters lekker onder de dekens voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Het grote voorleesboek van de winter

Na Sinterklaas begint de voorbereiding op Kerstmis en Nieuwjaar, ook bij Noor (zes jaar) en haar broertje Roel (vijf jaar). Het begint met het bijeenzoeken van de kerstversiering. Mama of papa verzinnen zelf aangepaste verhaaltjes voor het slapengaan. Op school wordt er een heel grote kerstboom op de speelplaats gezet. Als ook de kerstboom bij Roel en Noor thuis versierd is, kan het feest beginnen. Maar ze vieren alleen feest op school in dit boek, over het kerstfeest thuis wordt niets gezegd.
Ondertussen is het heel erg gaan winteren: sneeuw, ijzel, alles erop en eraan. Dan wordt er natuurlijk geschaatst in Nederland. Alleen, Roel houdt daar niet zo van. Nieuwjaar wordt wel gevierd met een tante die op bezoek komt en met oliebollen. Van grootouders is er geen sprake. Wel wordt op het einde even vermeld dat een oma één van de sneeuwpoppen in wol gemaakt heeft. Dus ze is er wel.
Het verhaal gaat verder tot en met Driekoningen en het bakken van een bonenkoek op school.
Lire la suite