Livre
Néerlandais
Na de Amerikaanse Burgeroorlog loopt Winona in 1870 als indiaans meisje in de van racisme doortrokken zuidelijke staten groot gevaar. Nadat ze slachtoffer wordt van geweld, neemt ze haar lot in eigen hand.
Titre
Duizend manen
Auteur
Sebastian Barry
Traducteur
Jan Willem Reitsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A thousand moons
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
247 p.
ISBN
9789021418872 (paperback)

Commentaires

Ook na de burgeroorlog bleef het bloederig

Het Amerika van net na de burgeroorlog was geen beloofd land, toont Sebastian Barry in zijn nieuwe roman. En al zeker niet als je zwart of indiaans was.

'Ik dacht aan de militair die op mijn moeder inhakte. Het was gewoon iets nobels dat ons in Amerika was overkomen. Wij waren het verloren volk van Schildpadeiland. De dood was onze poort naar het paradijs, geen twijfel mogelijk.'

De zestienjarige Winona is de enige overlevende van haar stam nadat deze door Amerikaanse militairen tot de laatste ziel is uitgemoord. Ze is gered door John Cole en Thomas McNulty, twee vroegere soldaten die een koppel vormen en gek zijn op jurken met veel franjes. Zij nemen Winona mee naar de tabaksboerderij van Lige Magan. Daar vormen ze een ietwat curieuze menage, samen met Tennyson en Rosalee Bouguereau, twee voormalige zwarte slaven die na de burgeroorlog vrij gekomen zijn. In theorie dan toch, want al speelt Sebastian Barry's nieuwe roman Duizend manen in het Tennessee van midden jaren 1870, een paar jaar na de burgeroorlog dus, feitelijk zijn alleen blanken vrije burgers. Zwarten en indianen zijn dat helemaal niet.

Dat is wat Winona a…Lire la suite

Vervolg op het bekroonde 'Dagen zonder eind'* (2016); een bijfiguur uit dit boek is nu de hoofdpersoon en verstelster. Winona is een indiaans Lakota meisje en als kind gered en geadopteerd door de militair Thomas McNulty en zijn levenspartner John Cole. Inmiddels is het 1870, de Burgeroorlog is voorbij en het gezin is samen met de twee voormalige slaven Tennyson en Rosalee neergestreken op een tabaksboerderij in Paris, Tennessee. Winona is bijna volwassen en is van plan te trouwen met Jas Jonski, een Poolse kruideniersbediende. Ook al woont ze in een liefdevol gezin, de samenleving van na de Burgeroorlog is uitermate gewelddadig, vooral tegen indianen en ex-slaven. Winona wordt verkracht en Tennyson zodanig mishandeld dat hij niet meer kan zingen en praten. Winona zint op wraak, verkleedt zich als jongen en vertrekt, gewapend met geweer en mes, op een gevaarlijke tocht. Al snel krijgt ze gezelschap van het indiaanse weesmeisje Peg, op wie ze verliefd wordt. Hoewel de gevoelens van Win…Lire la suite

À propos de Sebastian Barry


Sebastian Barry, né le 5 juillet 1955 à Dublin, est un écrivain, dramaturge et poète irlandais.


Biographie

Il est l'auteur de pièces de théâtre (Boss Grady's Boys, The Steward of Christendom, Hinterland), de romans (Macker's Garden, The Engine of Owl-Light, The Whereabouts of Eneas McNulty...) et de poèmes, publiés depuis le début des années 1980.

Barry atteint véritablement la notoriété en 2005 avec Un long long chemin (A Long Long Way), histoire de soldats irlandais engagés dans la Première Guerre mondiale : le roman est sélectionné pour le Man Booker Prize for Fiction.

La consécration est venue en 2008 avec Le Testament caché (The Secret Scripture) qui a pour protagoniste une centenaire enfermée depuis sa jeunesse dans un asi…En lire plus sur Wikipedia