Livre
Néerlandais
Titre
Dagen zonder eind
Auteur
Sebastian Barry
Traducteur
Jan Willem Reitsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Days without end
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2016
256 p.
ISBN
9789021403816 (paperback)

Commentaires

Soldaat in lange jurk

Roman. Op 31 januari wordt de Costa Book of the Year uitgereikt. Sebastian Barry is een van de kanshebbers met Dagen zonder eind.

Barry treft het maar met zijn voorouders. Ze zwierven uit, trokken de wereld in en vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor de Ier. Al zijn romans gaan over zijn familie, of het nu gaat om zijn verhalen over de Dunnes of de McNulty's.

In Dagen zonder eind maken we kennis met een van die McNulty's. Thomas is uit heel andere grondstof opgetrokken dan Jack McNulty uit De tijdelijke gentleman, Barry's vorige roman. Was Jack McNulty een zuiplap met een troebele moraliteit, dan is Thomas makkelijker te peilen. Hij is aardig, je kan niet anders dan je door deze kletskous op sleeptouw laten nemen, zo aimabel is hij.

Thomas McNulty heeft Sligo verlaten. Zijn vader, moeder en zus zijn er gecrepeerd van de honger, we zijn in het midden van de negentiende eeuw. McNulty heeft de boot genomen naar de VS. Hij maakt weinig woorden vuil aan de dood van de zijnen, al resoneert die wel de hele tijd.

Ratten van mensen

Barry …Lire la suite

Barry’s (1955) zevende roman gaat weer over een lid van de familie McNulty: Thomas McNulty (de ik-verteller) ontvlucht Sligo tijdens de Ierse Hongersnood (1845-1850) en belandt in Amerika, waar hij John Cole leert kennen, met wie hij een liefdesrelatie opbouwt. Na eerst als vrouwen verkleed in het variété te hebben gewerkt, gaan ze in het leger en nemen deel aan – uitvoerig beschreven – gruwelijke ‘etnische zuiveringen’ (= indianenstammen uitmoorden). Na hun diensttijd treden ze weer op, nu met het door hen geredde indiaanse meisje Winona. Als de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitbreekt nemen ze opnieuw dienst: nóg meer bloedige wreedheden, maar uiteindelijk weet Thomas Winona (die door haar vader werd opgeëist) weer te redden en samen keren ze terug naar Tennessee. Het gegeven (twee homoseksuele mannen in het Amerikaanse leger die een indiaans meisje hebben geadopteerd) raakt misschien de grens van het geloofwaardige, maar tenslotte is dit een roman: een indrukwekkend relaas. E…Lire la suite

À propos de Sebastian Barry


Sebastian Barry, né le 5 juillet 1955 à Dublin, est un écrivain, dramaturge et poète irlandais.


Biographie

Il est l'auteur de pièces de théâtre (Boss Grady's Boys, The Steward of Christendom, Hinterland), de romans (Macker's Garden, The Engine of Owl-Light, The Whereabouts of Eneas McNulty...) et de poèmes, publiés depuis le début des années 1980.

Barry atteint véritablement la notoriété en 2005 avec Un long long chemin (A Long Long Way), histoire de soldats irlandais engagés dans la Première Guerre mondiale : le roman est sélectionné pour le Man Booker Prize for Fiction.

La consécration est venue en 2008 avec Le Testament caché (The Secret Scripture) qui a pour protagoniste une centenaire enfermée depuis sa j…En lire plus sur Wikipedia