Livre
Néerlandais

Wat alleen wij horen

Saskia De Coster (auteur)

Wat alleen wij horen

Genre:
De bewoners van een appartementsgebouw krijgen te horen dat het gebouw gesloopt zal worden en ze dus moeten verhuizen. Deze grote verandering brengt bij iedereen gemengde gevoelens mee.
Sujet
Buren, Relaties
Titre
Wat alleen wij horen
Auteur
Saskia De Coster
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2015
317 p.
ISBN
9789044628548 (paperback)

Commentaires

'Ik wil gewoon walgelijk optimistisch zijn'

De verwachtingen waren hooggespannen. Zou Saskia De Coster met haar nieuwe roman zichzelf overtreffen? Zou Wat alleen wij horen beter worden dan Wij en ik, het boek dat haar - ook internationale - doorbraak bij het grote publiek betekende? Wat ons betreft zeker.

Er zit een gelukkige, glunderende vrouw voor me. "Soms heb je het gevoel dat je de juiste snaar te pakken hebt - of net niet natuurlijk", zegt ze. "Toen Wij en ik verscheen, had ik er wel een paar zaken op aan te merken. Over Wat alleen wij horen ben ik veel tevredener. Dit zit goed, ik voel het."

En inderdaad, dit zit goed, al heeft Saskia De Coster (°1976) het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. In haar nieuwe boek volgen we de bewoners van het Atlasgebouw, een vooroorlogs woonblok dat volgens de firma die er eigenaar van is zijn tijd heeft gehad en dus plaats moet maken voor nieuwbouw.

In hoofdstukken die aftellen van zeven maanden voor de afbraak tot het moment dat de springstof tot ontploffing wordt gebracht en het gebouw instort, focust De Coster op vijf personages: Anton, de eenzame, een beetje autistische conciërge en bewaker in een warenhuis; Erin, zijn zus, die aan haar tweede roman werkt en verliefd wordt op buurvrouw Lou; Melanie, die bij de openbare omroep…Lire la suite

De bewoners van een flat met veertig huurappartementen aan de rand van een grote stad krijgen op een dag te horen dat het gebouw binnen een halfjaar gesloopt zal worden. De verteller belicht uitvoerig welke effecten die beslissing heeft op het leven van de vijf belangrijkste personages: George (bereisd en licht dementerend), Melanie (gescheiden radiopresentatrice), Claus (fantasierijk zoontje van Melanie), Anton (vrijgezelle bewaker in een supermarkt en conciërge van het flatgebouw) en Erin (zus van Anton en succesvol schrijfster). Het wel en wee van de talrijke andere personages komt slechts summier aan bod. De ‘microwereld’ van de flatbewoners is een afspiegeling van de ‘grote’ wereld, waarin ook van alles niet deugt of misgaat en mensen ook vaak nogal gelaten reageren op veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen. Het verhaal - waarin werkelijkheid en verbeelding, het komische en het serieuze elkaar afwisselen - heeft een originele en heldere structuur, is sterk scenisch van opbou…Lire la suite

À propos de Saskia De Coster

CC BY-SA 3.0 - Image by Johan Jacobs (copyright held by Saskia de Coster)

Saskia A. J. de Coster est une écrivaine belge néerlandophone née à Louvain en 1976.

Biographie

Chroniqueuse dans le journal De Morgen, elle est l’auteur de romans. Elle écrit aussi des textes de chanson pour Daan et Arno.

En 2010, elle est condamnée à 1 euro de dommages et intérêts pour avoir écrit une lettre au journal De Standaard sous le nom d'un ancien président de l'association Boerenbond et critiquant cette dernière,.

Elle est la compagne d’Inge Jooris, porte-parole du parti écologiste Groen.

Prix et récompenses

Saskia De Coster a reçu le « Interuniversitaire Literaire Prijs aan de Katholieke Universiteit Leuven » le « Cutting Edge Award » en 2007.

Elle a reçu en 2014…En lire plus sur Wikipedia